open-navfaktor-logo
search
EURO 2024
UEFA osigurala bogat nagradni fond, koliko maksimalno može zaraditi prvak Evrope?
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 16:39
get url
text
Italija brani titulu u Njemačkoj
Italija brani titulu u Njemačkoj
Odbrojavanje je pri kraju. Do početka Evropskog prvenstva ostalo je manje od tri dana, a prvu utakmicu na smotri najbolji reprezentacija Starog kontinenta u petak od 21 sat u Minhenu će igrati Njemačka i Škotska.
Ovom utakmicom i zvanično će početi utrka za titulu prvaka Evrope, ali i bogate nagrade.
Evropska fudbalska federacija (UEFA) osigurala je nagradni fond u ukupnom iznosu od 331 milion eura. Svaka će reprezentacija samo za nastup na EURO-u zaraditi 9,25 miliona eura. Za svaku pobjedu u grupnoj fazi takmičenja zaradit će dodatnih milion eura, a remi im donosi 500.000 eura.
Ako reprezentacija ispadne u osmini finala, dobit će nagradu od još 1,5 miliona eura. Ispadanje u četvrtfinalu vrijedi dodatnih 2,5 miliona eura, a ulazak među najbolje četiri reprezentacije bit će nagrađen s četiri miliona eura.
Za finalistu takmičenja osiguran je bonus od pet miliona eura, a novi prvak Evrope zaradit će dodatnih osam miliona eura. Maksimalan iznos koji evropski prvak može zaraditi, uz sve tri pobjede u grupi jest 28,25 miliona eura.
U usporedbi s prošlim Evropskim prvenstvom nagradni fond je smanjen. Na prošlom EURO-u pobjednik je, uz sve tri pobjede u grupi, mogao zaraditi 34 miliona eura, odnosno 5,75 miliona eura više nego budući osvajač prvenstva u Njemačkoj (sa maksimalnim učinkom u grupi).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.