open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni "podrškom"
Ujedinjeni: Zajedničko saopćenje Želje, Sarajeva i dvije Bosne
Fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo, te Košarkaški i Rukometni klub Bosna oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem traže da se sistemski riješi finansiranje vrhunskog sporta u Kantonu Sarajevu.
08.08.2022. u 14:50
get url
text

Njihovo zajedničko saopećnje prenosimo u cijelosti.

- Drage Sarajke i Sarajlije, prijatelji sporta. Sigurni smo da prenosimo stavove desetina hiljada naših članova i simpatizera koji su duboko frustrirani i ogorčeni dugogodišnjom neadekvatnom podrškom vrhunskom sportu u našem Kantonu i Gradu Sarajevo.

Podsjećamo da ne postoji sportski uspješna sredina bez značajne podrške lokalne zajednice, što je bio slučaj i u "Zlatno doba sarajevskog sporta" kada smo punili stadione i dvorane uživajući u vrhunskim  sportskim predstavama.

Želimo da naše Sarajevo ponovo bude regionalni centar vrhunskog sporta!!!

Tokom proteklih mjeseci, članovi naših Uprava održali su seriju formalnih i neformalnih sastanaka sa dužnosnicima različitih nivoa vlasti kao i predstavnicima većine političkih partija zastupljenih u općinama, Gradu i Kantonu Sarajevo, a s ciljem iskrenog i transparentnog lobiranja za veću pomoć vrhunskom sportu.

Zajednički utisak je da smo pri svakom susretu naišli na veliko razumijevanje i spremnost da se pomogne i napokon sistemski reguliše finansiranje vrhunskog sporta, ali smo i ustanovili da je "višedecenijski problem negdje dublje u sistemu" jer postojeći sarajevski budžeti ignorišu realne potrebe vrhunskog sporta i ne poznaju posebne stavke za sportske klubove od značaja za Opštinu, Grad i Kanton!!!

I u takvim okolnostima mnogi su i pomogli u okviru svojih mogućnosti, a prevashodno naše lokalne zajednice i resorno Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo! Također se zahvaljujemo na nedavnim inicijativama kantonalnih zastupnika za podršku vrhunskim klubovima koje su pokazale da postoji evidentna spremnost da se postojeći negativan pristup promijeni.

Obavještavamo Vas i podsjećamo da Sarajevo kontinuirano i drastično zaostaje za lokalnim zajednicama u BiH i regiji i po apsolutnim i po relativnim iznosima finansijske podrške za bazno funkcionisanje sportskih kolektiva / simbola tih gradova koja se u tim sredinama kreće u rasponu od jedan do dva posto ukupnih budžeta. Sistemski tretman i pomoć koju primaju timovi iz Splita, Podgorice ili Tuzle izgleda nestvarno u poređenju sa onim što dobivaju sarajevski klubovi.

Iznosi pomoći koju svojim velikanima pružaju  Zagreb ili Beograd pripadaju drugoj galaksiji u odnosu na mrvice iz sarajevskih budžeta. Šokantne detalje ovog debalansa ćemo objaviti u narednim danima.

Svima koji će reći da se klubovi moraju ponašati odgovorno i racionalno te urediti svoju unutrašnju strukturu mi kažemo "da, u pravu ste i mi tom zadatku pristupamo ozbiljno. Ali, kao i u svakom sistemu spojenih posuda to je nemoguće ostvariti u pandemijskim i post-pandemijskim okolnostima bez sistemske podrške i stabilnosti koju ona donosi".

VEZANI TEKST - Vladajuća "Trojka" nije bila za to da se Želji, Sarajevu i Bosni izdvoji po dva miliona KM

Sigurni smo da je baš kao i u slučaju SFF-a, svima jasno kakve, pozitivne, promotivne i poslovne efekte i benefite može donijeti renesansa sarajevskog sporta i vrhunski rezultati i da su to ulaganja koja se dugoročno itekako isplate za našu zajednicu.

Shodno naprijed navedenom, očekujemo da nas ova tema ujedini na istom zadatku i da nipošto ne bude osnov za politička prepucavanja nego, upravo suprotno, da ponudi priliku za saradnju svih aktera. Od gradonačelnice Sarajeva, premijera i članova Vlade Kantona Sarajevo, načelnika svih općina Kantona Sarajevo, svih zastupnika Skupštine KS, općinskih i vijećnika gradskog vijeća očekujemo konkretnu akciju tokom narednih mjeseci kako bi se otklonio dugogodišnji sistemski problem i maćehinski odnos prema vrhunskom sportu, te pripremili i usvojili budžeti za 2023. godinu sa konkretnim i posebnim stavkama u procentu kakav izdvajaju i druge sredine za podršku funkcionisanju vrhunskih sportskih kolektiva u svrhu promocije Općine/Grada/Kantona.

Dakle, način je jednostavan i jasan i urneci postoje u odlukama skupština i vijeća lokalnih zajednica iz BiH i regije, te od naših zastupnika opravdano očekujemo hitnu akciju da Sarajevo približe općeprihvaćenim standardima podrške vrhunskom sportu.

Nadamo se da dijelite naš stav da je ovo ispravan put i najvažniji korak u pravcu revitalizacije  vrhunskog sporta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine - piše u saopćenju kojeg su uputili KK Bosna, FK Željezničar, FK Sarajevo i RK Bosna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.