open-navfaktor-logo
search
Oglasila se supruga
Van der Sar napustio bolnicu u Splitu, premješten u Nizozemsku
Proslavljeni bivši golman nizozemske fudbalske reprezentacije, 52-godišnji Edwin van der Sar, napustio je u petak navečer odjel intenzivne njege splitskog KBC-a i premješten je u bolnicu u Nizozemskoj, gdje će još neko vrijeme ostati pod liječničkim nadzorom.
15.07.2023. u 13:38
get url
text

- Porodica Van der Sar želi izraziti svoju duboku zahvalnost kolektivu splitske bolnice za njihovu sjajnu brigu tokom prošle sedmice - izjavila je Edwinova supruga Annemarie van Kesteren u saopćenju koje je objavio amesterdamski klub Ajax.

Van der Sar je u Ajaxu bio glavni operativac do maja ove godine kad je podnio ostavku zbog lošeg rezultata u prošloj sezoni koju su Kopljanici završili na trećem mjestu u nizozemskom prvenstvu, te zbog toga po prvi put ostali bez plasmana u Ligu prvaka od 2009.

Van der Sar je tokom odmora u Hrvatskoj osjetio neurološke probleme i 7. jula je primljen u splitski KBC, gdje mu je dijagnosticirano krvarenje u mozgu.

- Njegovo stanje je ostalo isto: stabilan je, život mu nije ugrožen i komunicira. Edwin mora ostati na odjelu intenzivne njege, gdje će biti provedene dodatne pretrage, a porodica se nada da će se nakon toga moći usredotočiti na svoj oporavak - rekla je Van der Sarova supruga u saopćenju objavljenom u subotu.

Van der Sar je bogatu igračku karijeru završio 2011. kao igrač Manchester Uniteda, a godinu poslije je ušao u Ajaxov izvršni odbor. Glavni operativac u tom klubu postao je 2016.

Kao igrač je bio osvajač Lige prvaka s Ajaxom (1995) i Manchester Unitedom (2008), uz četiri naslova prvaka Nizozemske i četiri pobjednička trofeja u engleskoj Premier ligi. Osim ta dva kluba igrao je dvije sezone za torinski Juventus, a četiri je proveo u londonskom Fulhamu.

Za nizozemsku reprezentaciju je nastupio 130 puta i igrao na dva svjetska (1998. i 2006.) te tri europska prvenstva (2000, 2004. i 2008. godine).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.