open-navfaktor-logo
search
Predsjednik FSBiH
Vico Zeljković pred novinarima: Govorio o Ahmedhodžiću, Gigoviću, Saničaninu, penalima za Borac i na Grbavici...
Fudbaleri Zrinjskog ovog ljeta ispisali su historiju i postali prva ekipa iz naše zemlje koja je izborila plasman u grupnu fazu nekog UEFA takmičenja.
08.09.2023. u 13:02
get url
text

{$galerijaFotografija}

No generalno, bh. fudbal prolazi kroz teške dane. Reprezentativni, koji je u krizi rezultata, a problemi su još očitiji kada se pogleda domaće takmičenje.

Suđenje je posljednjih godina jedan od najvećih problema na terenima na kojima se kotrlja Select lopta, a sve zbog očigledne protekcije jednog kluba (Borac). Kluba za koji navija Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Neshvatljivo je da u 21. vijeku ljubitelji domaćeg fudbala u jednoj državi u TV prijenosu ne mogu gledati državnog prvaka.

Neshvatljivo je da se hibridni tereni u BiH rade više od osam mjeseci, a da se na kraju i ne urade kako je to dogovoreno.

Neshvatljivo je da nakon odigranog kola nema emisije u kojoj bi se analiziralo suđenje...

O svemu tome danas je govorio Vico Zeljković. Zapravo, najavio je da će govoriti, ali je vješto izbjegao skoro svaki konkretan odgovor.

- Što se tiče suđenja, ove godine smo napravili šire liste kako bi se sudije mogle kažnjavati. I zahtijevat ćemo od Komiteta za sudije i suđenje da kažnjavaju one koje pogriješe. Greške se dešavaju, a ono što je obaveza nas da poduzmemo mjere da toga bude što manje. Gdje bude potrebe, tražit ćemo da se sudije skidaju sa lista. Nama je u interesu da razvijamo ligu, a ne suprotno. Obećali smo uvođenje VAR-a i još jednom mogu potvrditi da ćemo od naredne sezone imati VAR - kazao je Zeljković, a potom govorio i o tome da treneri i igrači ne smiju komentarisati suđenje:

- Vidjet ćemo kako su to uradili savezi u okruženju i Evropi. Prepisat ćemo ono što je dobro. 

Uz čestitke Zrinjskom na plasmanu u grupnu fazu, poručio je kako će od iduće sezone biti manje odgađanja utakmica zbog nastupa bh. klubova u Evropi. 

- PLBiH ima kvalitet i potencijal i očekujem da ćemo svake godine imati po jedan klub u grupama UEFA takmičenja. 

Govorio je i o hibridnim terenima u BiH, te odgovorio na pitanje da li je FSBiH sam platio izgradnju terena u Banjoj Luci. 

- Svi klubovi su imali uvjete. Klubovima je data mogućnost da li će učestvovati sami ili će i lokalna zajednica. Borac, Zrinjski i čini mi se Velež su bili potpisnici sa FSBiH. Tačno je da su bila kašnjenja. Od samog početka nije bilo vjere u projekat. Ali tereni su isto kao na Santiago Bernabeuu. Bilo je i nekih tehničkih problema. Izvukli smo pouku i neće se dešavati u nastavku projekta. Uskoro će početi radovi u Širokom Brijegu i Doboju. Nećemo stati. Bitno je i održavanje tih terena. Savez će biti zadužen za održavanje i rasteretit ćemo i klubove tih troškova. Ali smo uzeli na sebe tu obavezu - kazao je Zeljković.

Pitali smo predsjednika FSBiH kako komentariše činjenicu da u TV prijenosu nismo mogli gledati prvaka zemlje (utakmica Zrinjski - GOŠK), te zašto još nema emisije koja će se baviti sudijskim greškama, odnosno dobrim potezima koje naprave sudije, a koje mogu poslužiti za edukaciju.

- TV kuća (Arena Sport) je potpisala i ona određuje šta im je prioritet u prijenosu utakmica. Što se tiče emisije o suđenju, imao sam tri-četiri sastanka, ali se predstavnici vlasnika TV prava vode time da nisu pronašli nekoga kompetentnog ko bi to radio. Postoji i mogućnost da rade stručnjaci iz regiona. Napravili smo jednu vrstu kompromisa, da najkasnije u proljetnom dijelu sezone imamo tu emisiju - objasnio je Zeljković.

Poželio je večeras sreću Mehi Kodri, te kazao kako se ne miješa u spiskove selektora. 

- Evo, nema Danilovića i Saničanina, mada po meni mislim da bi Saničanin trebao biti tu. Anel Ahmedhodžić? Njegovu suspenziju tražio je selektor. Nije kažnjen, o tome odlučuje Disciplinska komisija - istakao je Zeljković, uz nadu da će naš tim izboriti direktan plasman na EP, te da nećemo morati čekati baraž.

Dotakao se i o kaznama, objasnivši da je Disciplinska komisija FSBiH pooštrila kazne i zbog bakljada, ali i zbog nacionalizma i šovinizma na premijerligaškim terenima. Govorio je i penalima za Borac i na Grbavici, o sudiji Milošu Gigoviću, o v. d. generalnom sekretaru Adnanu Džemidžiću...

DSC_0192.JPG
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.