open-navfaktor-logo
search
Problemi na Tušnju
Zašto Sloboda nije potpisala sporazum o dugu od 900.000 KM: Elmir Šećerbegović (ni)je problem?
Tuzlaci su Suljiću dužni 904.828,50 KM, od čega je osnovni dug 475.961,53 KM, a ostalo je iznos zakonske zatezne kamate
AUTOR: S. Šišić
17.04.2024. u 08:15
get url
text
Ekipa na terenu i navijači dobro guraju
Ekipa na terenu i navijači dobro guraju
FOTO: FK SLOBODA
Fudbaleri Slobode nedjeljnom pobjedom na gostovanju kod Stupčanice jednom nogom su zakoračili u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.
Tuzlaci su rivalu iz Olova devet kola prije kraja pobjegli na devet bodova prednosti i samo čudo bi se moralo dogoditi da izabranici Zlatana Nalića prvi ne prođu kroz cilj.
No uprkos sjajnim igrama njihovih ljubimaca na terenu, navijači Slobode ne mogu biti spokojni zbog drugih stvari. Onih koji se događaju "iza zatvorenih vrata", a koji se tiču finansija.
Sloboda je izgubili spor u vezi sa dugom prema bivšem predsjedniku kluba, rahmetli Davudu Zahiroviću, a radi se o pravosnažno presuđenom povratu pozajmica. Dug je prenesen na advokata Suada Suljića, koji je u februaru za Faktor potvrdio da mu Sloboda treba isplatiti oko 900.000 KM. Tačnije, 904.828,50 KM od čega je osnovni dug 475.961,53 KM, a ostalo je iznos zakonske zatezne kamate!
Suljić i njegovo advokatsko društvo u drugom mjesecu ove godine bili su postigli načelan dogovor sa FK Sloboda, što je tada potvrdio i klub.
- Na sastanku je načelno postignut sporazum u vezi sa načinom i dinamikom izmirenja obaveza gdje je bitno napomenuti da će u slučaju pravovremenog izmirenja obaveza biti otpisane zakonske zatezne kamate pod određenim uvjetima koji će biti definisani sporazumom koji će biti potpisan početkom sledeće sedmice, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena - objavila je Sloboda na svojoj internet-stranici 13. februara.
Suljić nam je rekao da bi u slučaju poštovanja sporazuma bio spreman otpisati oko 350.000 KM duga. Međutim, papir nikada nije potpisan, što je potvrdio Suljić za Faktor.
- Na prvom sastanku smo se načelno dogovorili, a moj prvi uvjet je bio da Sloboda na predstojećim fudbalskim izborima za FSBiH neće podržati niti glasati za Elmira Šećerbegovića, niti bilo koga iz bivše Uprave na čijem čelu je on bio. Međutim, na drugom sastanku na koji je došao član Skupštine FK Sloboda, koji je ujedno i advokat, počeli su da nalaze neke razloga zašto to ne mogu uraditi, navodeći da bi se u tom slučaju radilo o nekoj diskriminaciji Elmira Šećerbegovića.
Rekao sam OK, nije ni to problem da se tako formuliše, ali neka Skupština donese odluku gdje će dati svog kandidata koji neće biti Elmir Šećerbegović, niti bilo ko iz te njegove Uprave, te da obaveže svoje delegate da glasaju za tog kandidata. Oni su rekli da ne bi glasali i predlagali kandidata, a u suštini ostavljaju prostor da eventualno, ako drugi neki klub, naprimjer FK Bukinje, koji je niželigaš, ukoliko bi on predložio Elmira Šećerbegovića, ne bi bilo prepreke da ga oni podrže u izboru.
Nisam pristao na to, bio sam isključiv. Oni su rekli da će to uraditi. Međutim, evo, do danas se to nije desilo. Šta više, imam informacije da je navodno delegacija FK Sloboda zajedno sa Elmirom Šećerbegovićem bila u posjeti kod gradonačelnika Srebrenika. I da su tu tražili podršku za Elmira Šećerbegovića. Ovu su sada neki provjereni navodi. Nisam bio svjedok tom sastanku, ali sam dobio takvu informaciju. U razgovoru sa Marijom Lovrićem (član Odbora za upravljanje FK Sloboda, op. a.), kada sam ga pitao u vezi s tim sastankom, on mi nije negirao održavanje sastanka, niti mi je negirao da je Šećerbegović bio u delegaciji Slobode - kazao je Suljić dodavši:
- Njima je u interesu da se potpiše taj sporazum, ja ih neću moliti, niti ću ići za njima. Ali isto tako ukoliko dođe do blokade računa, onda neka više ne dolaze i ne traže da ja nešto učinim. Jer ja sam učinio tolike ustupke, a oni nisu u stanju da ispune samo jedan moj uvjet.
Suljić je napomenuo kako Sud odlučuje o blokadi računa.
- To će Sud odrediti. Ja tu neću utjecati. Kad Sud donese odluku, tada će biti blokirani računi, a ja neću utjecati ni da ubrzam, ni da usporim. Niti ću utjecati, eventualno kada bude blokada, da se to povuče - dodao je Suljić.
Tražili smo i drugu stranu priče. Pokušali smo kontaktirati Aleksandra Jovića, predsjednika Odbora za upravljanje FK Sloboda (tijelo kojem je Skupština dala ovlasti da vodi klub umjesto UO), ali je njegov telefon bio isključen. Javio nam se Mario Lovrić, član Odbora za upravljanje tima sa Tušnja.
- Pregovori su još u toku - odgovorio je Lovrić na pitanje zašto sporazum nije potpisan.
Pitali smo ga da li je problem u tome što se Sloboda ne želi "odreći" Elmira Šećerbegovića.
- To je najmanji problem. Ako je Elmir Šećerbegović problem, eto, neka Suljić otpiše dug, ja ću glasati za njega. Neka on da ime i neka otpiše dug ako je to to. Sloboda ima stav da niko iz bivših struktura kluba i bilo kakvih odbora, predsjednici, potpredsjednici, članovi upravnih odbora od 2000. godine do danas, niko neće dobiti našu podršku na izborima! Svi su nanijeli neku štetu Slobodi i niko neće dobiti našu podršku. To je stav Skupštine kluba - kazao je Lovrić, kojeg smo pitali da li je istina da je Šećerbegović bio dio delegacije FK Sloboda koja je išla na sastanak sa gradonačelnikom Srebrenika:
- To vam ne mogu potvrditi.
A možete li demantovati?
- Šta znači demantovati? Nisam bio prisutan tako da ne mogu ni demantovati ni potvrditi. Uglavnom, ko god Slobodi može pomoći, mi smo otvorene ruke prema njemu. Ko god se nudi za pomoć, da li finansijsku ili administrativnu, mi smo otvoreni i za razgovore i za priče i za sve - kazao je Lovrić.
Šta je trenutno najveći kamen spoticanja za potpisivanje sporazuma kojeg je Sloboda najavila 13. februara?
- Kamen spoticanja je 900.000 KM. Treba potpisati reprogram da neko preuzme na sebe da će to vraćati. A to nije mala cifra da bi neko olako sjeo i potpisao 900.000 KM. Treba sjesti i naći najbolji modul da i Uprava koja dođe poslije nas da im to ne bude veliko breme i da mogu isplaćivati. Nama nije cilj potpisati sporazum i reći, evo mi potpisali, skinuli sa sebe i da možemo raditi dok smo mi tu. Nama je cilj napraviti da Slobodi bude lakše, da i Uprava koja dođe poslije nas da može vraćati tu ratu, a ne da joj bude veliki problem - zaključio je Lovrić.
Kako god, u cijeloj priči najviše ispašta Sloboda. I navijači, koji žele vidjeti klub na zdravim nogama i kao stabilnog premijerligaša. No očito da su repovi iz prošlost teret oko vrata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.