open-navfaktor-logo
search
Izborna kuhinja
Zašto Željo i Sarajevo nemaju zaštitu u FSBiH? Daju li odgovor famozna udruženja?
Šahovskim žargonom rečeno, predstavnici dva najveća fudbalska bh. brenda samo su pijuni i ne pitaju se gotovo ništa
Autor: S. Šišić
24.03.2024. u 15:26
get url
text
Brinu li Čolpa i Pilav o sarajevskom fudbalu?
Brinu li Čolpa i Pilav o sarajevskom fudbalu?
FOTO: Faktor/N1/UFSIKS
Fudbalski izbori se bliže, a izborna kuhinja već odavno radi.
Mnogi klubovi širom Bosne i Hercegovine, uz borbu na zelenom terenu, traže mjesto pod suncem, bore se za poziciju u savezima, od kantonalnih/područnih, preko entitetskih do krovnog. No, u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo situacija je malo drugačija.
U FSKS "vedre i oblače" razna udruženja, koja drže primat, iako u bh. prijestolnici egzistiraju dva najveća kluba - Željezničar i Sarajevo. No, šahovskim žargonom rečeno, predstavnici dva najveća fudbalska bh. brenda samo su pijuni i ne pitaju se gotovo ništa. Niti imaju kakvu zaštitu u krovnom Savezu, čemu svjedočimo u posljednje vrijeme zbog svega kroz što prolazi Bordo tim nakon što je odlučio da zbog sudijskih grešaka izađe sa terena na meču protiv Borca. A kada sa Grbavice i Koševa nemaju "pravo glasa", šta onda reći o predstavnicima prvoligaša i drugoligaša KS - Radnika iz Hadžića, Famosa, Unisa...
O čemu se zapravo radi? Predstavnici raznih udruženja zaposjeli su sve odgovorne pozicije u FSKS i oni očito ne mare previše za fudbalom, nego gledaju svoje interese. Možda u tome i leži odgovor na pitanje zašto dva najveća bh. kluba nemaju zaštitu u FSBiH.
Fuad Čolpa, potpredsjednik FSKS, član Izvršnog odbora FSKS i FSBiH, na ove funkcije je došao ispred Udruženja sportskih radnika KS. I ne samo on. Kako se može vidjeti na zvaničnoj internet stranici FSKS u "fudbalskoj vladi KS" sjede još i Medžid Gvozden, Adnan Kapo, Edim Hadžialagić i Elmir Pilav, koji su predstavnici raznih udruženja...
Šta kaže Statut FSKS? U Članu 33. piše da od 13 članova maksimalno njih trojica mogu biti predstavnici Udruženja sportskih fudbalskih radnika, a da isti broj mogu imati i klubovi iz elitnog razreda bh. fudbala! To znači da recimo Željo ili Sarajevo mogu ostati bez svojih predstavnika u IO FSKS (ukoliko budu izabrani predstavnici drugih kluba iz ženskog fudabala ili futsala). Postavlja se pitanje da li se fudbal igra zbog famoznih grup(ic)a ljudi okupljenih u razna udruženja ili zbog klubova iza kojih je armija navijača?
Statut FSKS
FOTO: Screenshot
A da je sve "skromno, u krugu porodice" potvrđuju i mnoge rodbinske veze koje se prepliću u FSKS. Tako je Čolpin sin Ermin sekretar FSKS, kćerka je jedan od osnivača jednog udruženja. I Gvozden ima sina. Zove se Haris, a on je jedan od osnivača Udruženja fudbalskih delegata KS.
Zanimljivo je još jedno ime među osnivačima pomenutog Udruženja - Berin Pilav. Delegat sa Premijer lige BiH koji je na listu delegata u elitnom razredu bh. fudbala došao pod čudnim okolnostima u vrijeme koronavirusa, o čemu je Faktor pisao. Berin je rođeni brat Elmira Pilava, člana IO FSKS, popredsjednika Komiteta za sudije i suđenje FSBiH, izvršnog direktora Sektora za takmičenje i suđenje FSBiH, Komesara za određivanje sudija Druge lige FBiH - grupa Centar (ima još mnogo funkcija, koje je teško i pobrojati, te mu se unaprijed izvinjavamo za one koje nismo nabrojali i nadamo se da se neće naljutiti zbog toga).
Generalni sekretar pomenutog Udruženja je Emir Alečković, bivši UEFA sudija, a koji je zaposlen u FSKS...
Oni "vedre i oblače" u FSKS
FOTO: FSKS
Ovo je samo dio onoga što se krije od očiju javnosti, jer kako drugačije objasniti da čak ni Google ne može pronaći "famozna udružanja" koja niču kao gljive poslije kiše. Ne bi nas začudilo da i na narednoj Skupštini FSKS zakazanoj za 28. mart 2024. godine bude izmjena Statuta i da se pojave još neka udruženja, a sve u cilju skupljanja glasova uoči predstojećih izbora.
Kada smo kod udruženja u FSKS, od početka ove godine najaktuelnija je priča oko Udruženja fudbalskih sudija i instruktora KS. Pisali smo o tome kako su održane dvije skupštine - Vanredna na kojoj je izglasano nepovjerenje Elmiru Pilavu i njegovim saradnicima, te Izborna koju je organizovao Pilav (u toku nadzora), koji nije priznao onu na kojoj je smijenjen.
Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo naredne sedmice trebalo bi donijeti konačnu odluku, a kako nezvanično saznaje Faktor iz Ministarstva kulture i sporta KS "presudili" su u korist Vanredne skupštine.
udruzenje-delegata
1 od 5
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.