open-navfaktor-logo
search
UEFA odobrila
Zvonimir Boban na čelu "savjeta legendi": Sastaju se 24. aprila, prva tema "pravilo ruke"
Evropska fudbalska federacija (UEFA) osnovala je posebnu savjetodavnu grupu koja će paziti na pravila igre, suđenje, kalendar i druga važna pitanja.
07.04.2023. u 14:03
get url
text

U ovoj grupi su legendarna fudbalska i trenerska imena kao što su Gareth Southgate, Jose Mourinho, Rio Ferdinand, Zinedine Zidane, Rafa Benitez, Petr Čech...

Novoosnovani odbor, "savjet legendi", koji djeluje kao savjetodavno tijelo, vodit će Hrvat Zvonimir Boban, fudbalski direktor u UEFA-i. Sastat će se prvi put 24. aprila, a jedna od prvih tema bit će "pravilo ruke".

Ekspertna grupa bavit će se i temom Video Assistant Referee (VAR), UEFA takmičenjima, suđenjem, uvjetima igrača, taktikom i razvojem mladih. Nekadašnji velikani fudbala tako bi trebali dobiti direktnu ulogu u promjenama koje poduzima UEFA, dodajući joj bogato i važno iskustvo. Na njega se gleda kao na platformu koja bivšim elitnim igračima i trenerima daje snažan glas koji će zatim utjecati na odluke.

Novoosnovanu savjetodavnu grupu čine i Carlo Ancelotti, Paolo Maldini, Fabio Capello, Javier Zanetti, Luis Figo, Philipp Lahm, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Roberto Martinez, Predrag Mijatović, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Juan Mata i Robbie Keane.

I predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin raduje se radu s novom grupom, ali i pred njim vidi velike zadatke. Kako kaže, prva već poznata tema, odnosno pravila oko igre rukom, izuzetno je važna i zahtijeva što hitnije rješenje i odgovarajuće prijedloge.

- S kim god razgovaramo, ne razumije ova pravila. Ovo je jako loše za fudbal - rekao je Čeferin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.