open-navfaktor-logo
search
Šah
Aleksandar Savanović pobjednik 24. međunarodnog uskršnjeg turnira "Zenica 2023"
Šahovski klub Napredak iz Zenice bio je domaćin 24. tradicionalnog međunarodnog uskrsnog turnira "Zenica 2023", na kojem je prvo mjesto osvojio bh. šahista IM Aleksandar Savanović sa 7,5 poena.
02.04.2023. u 11:16
get url
text

Drugi je bio velemajstor Emir Dizdarević (BiH), treći FM Samuel Zenelaj (BiH), četvrti Muamer Mrnđić (BiH), peti FM Senad Kamberović (BiH) te šesti VM Milan Vukić (BiH), koji su osvojili po sedam poena. Sedmi FM Amir Hadžović (BiH), osmi IM Zoran Runić (BiH) te deveti IM Dejan Martinović osvojili su po 6,5 poena.

Najuspješnije šahistkinje bile su Anastasija Đurić, koja je s 3,5 poena zauzela 70. mjesto, zatim Lamija Hatibović, koja je s dva poena bila 84, a Petra Popović je s 1,5 osvojenih poena bila 87. Najuspješniji takmičar ŠK Napredak Zenica bio FM Emir Muratović, koji je s 5,5 poena zauzeo 24. mjesto.

Turnir se igrao u sali Hrvatskog doma "Kralj Tomislav", a nastupilo je 87 šahista i šahistkinja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Danske i Austrije, među kojima su bila trojica velemajstora i devet Inter majstora te tri žene.

Turnir se igrao po švicarskom sistemu u devet kola, FIDE varijanta uz tempo igre od 12 minuta po igraču plus tri sekunde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.