open-navfaktor-logo
search
Dijamantska liga
Amel Tuka u Lozani ostvario identičan rezultat kao u finalu Olimpijskih igara
U prvom nastupu nakon finala Olimpijskih igara u Tokiju, gdje je osvojio šesto mjesto, najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka zauzeo je šestu poziciju na mitingu Dijamantske lige u Lozani.
26.08.2021. u 20:19
get url
text

Aktuelni viceprvak svijeta u izuzetno jakoj konkurenciji 800 metara istrčao je u vremenu 1:45.98, što je identično rezultatu kojeg je istrčao u finalu Olimpijade.

Kao što je i sam rekao dan prije trke, bila je ovo nastup u Švicarskoj najavio kao "finale poslije finala", a koliko je konkurencija bila jaka najbolje govori podatak da su trčali svi finalisti iz Tokija sa izuzetkom Nijela Amosa.

Prvi je kroz cilj proša Kanađanin Marco Arop s vremenom 1:44.50. Drugi je bio Kenijac Emmanuel Kipkurui Korir, a treći njegov zemljak Ferguson Cheruiyot Rotich.

Već u subotu Tuku očekuje nastup na mitingu u Parizu, koji je pored današnjeg nastupa ključan su za prolaz u polufinale Dijamantske lige u Zurichu.

Na kraju vrijedi spomenuti i da je Amel Tuka najbolji ovosezonski rezultat istrčao je u polufinalu Olimpijade u Tokiju (1:44.53), dok je u finalu trčao 1:45.98.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.