open-navfaktor-logo
search
Dobila državljanstvo
Austrijska ski-skakačica u budućnosti će nastupati za Kosovo
Kosovski olimpijski komitet saopćio je da je takmičarka u disciplini skijaški skokovi austrijskog porijekla Sophie Sorschag primila Dekret o dobijanju državljanstva Kosova, prenosi Anadolija.
03.04.2023. u 15:57
get url
text

Na preporuku predsjednika KOK-a Ismeta Krasniqija i predsjednika Kosovskog skijaškog saveza Milaima Kelmendija, Dekret je izdala predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

- Imat ćemo novog sportistu za zimske sportove i to će biti novina, jer je to poseban sport, u kojem vrlo malo zemalja u svijetu ima takmičare. Sophija će na najbolji mogući način predstavljati Kosovo i očekujemo rezultate kako na Svjetskom prvenstvu tako i na Zimskim olimpijskim igrama, a fokus je na Milano Cortina 2026. Uskoro će ući na listu olimpijskih stipendija - rekao je predsjednik KOK-a Krasniqi.

On je dodao da se nada da će Vlada Kosova ubuduće ulagati i u zimsku infrastrukturu na Kosovu.

Čelnik Kosovskog skijaškog saveza Kelmendi je naglasio da je riječ o sportistkinji svjetske klase, od kojeg se očekuje da Kosovu donese medalje.

- Hvala Sophiji i njenom timu što su izabrali Kosovo. Velike su nade da će nam doneti medalje s takmičenja visokog ranga, a zajednički ciljevi su Zimske olimpijske igre - izjavio je Kelmendi.

Sophi Sorschag je kazala da je ponosna što je dobila priliku da predstavlja Kosovo.

- Velika mi je čast da predstavljam Kosovo. Hvala KOK-u, KSS-u, treneru, mojoj porodici i svima koji su omogućili predstavljanje Kosova. Zajedno ćemo raditi na tome da imamo uspješnu budućnost - rekla je ona.

Skijašica Sorschag, porijeklom iz Austrije, u januaru ove godine odlučila je da predstavlja Kosovo na međunarodnim takmičenjima u skijaškim skokovima.

Sorschg je timski šampion svijeta s Austrijom 2021. godine i učesnica je Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.