open-navfaktor-logo
search
Sportske igre mladih
Druženja i takmičenja u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu
AUTOR: Faktor
20.06.2024. u 15:19
get url
text
FOTO: SIM
Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih nastavila je putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, te su u prethodnom periodu Dan sporta i takmičenja u ekipnim sportovima održani u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu.
Pokrovitelj regionalnih takmičenja Plazma Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta. U saradnji sa specijalnim partnerom Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair-play.
Baš kao i prethodnih nekoliko godina, Gračanica je bila domaćin Dana sporta za najmlađe SIM-ovce, kao i za takmičenja u košarci, malom fudbalu i odbojci na pijesku.
- Dječaci i djevojčice svih osnovnih škola s područja grada uživali su u dvodnevnim takmičarskim aktivnostima. Prvog dana takmičenja predstavnici škola, zajedno su sa gradonačelnikom Nusretom Helićem, zapalili su plamen prijateljstva Igara. Nakon toga održana su takmičenja u atletici i u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u OŠ Malešići, OŠ Lukavica, OŠ Hasan Kikić, OŠ Soko, OŠ Miričina, Drugu osnovnu školu, OŠ Džakule, OŠ Doborovci, OŠ Gračanica i Područnu osnovnu školu Pribava.
Na takmičenju u malom fudbalu u kategoriji 2008. godište i mlađi, u tom gradu najuspješnija je bila ekipa Hasini prijatelji, koja je izborila plasman na polufinalni turnir. Pobjednici takmičenja u odbojci na pijesku su dječaci ekipe Geto Pribava i djevojčice ekipe Šala. Koncertom Dženana Lončarevića, pred nekoliko hiljada stanovnika Gračanice i okolnih mjesta, završena su dva dana sporta i zabave u tom gradu - navodi se u saopćenju organizatora.
U Novom Travniku, pod pokroviteljstvom Općine, održan je Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda svih osnovnih škola s područja te općine. Najmlađi učesnici u Novom Travniku uživali su u zabavnom programu te takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici.
Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo, zajedno sa predstavnicima škola, zapalio je SIM plamen, ali i istrčao revijalnu utrku sa najmlađim učesnicima.
Medalje su osvojili učenici OŠ Opara, OṢ̌ Vodovod, OŠ Trenica, OŠ Novi Travnik, OŠ Savfet-beg Bašagić, OŠ Stojković, OŠ Edhem Mulabdić i OŠ Mehmedalija Mak Dizdar. Plazma Sportske igre mladih su i ove godine, koncertom Dženana Lončarevića, sa Novotravničanima proslavile Dan općine, a u narednim danima bit će održana i takmičenja u ekipnim sportovima.
Općina Kalesija prvi put je bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Dječaci i djevojčice od 1. do 5. razreda iz svih osnovnih škola s područja općine prvobitno su uživali u zabavnom dijelu programa. Pridružio im se i načelnik Sead Džafić. On je, sa predstavnicima škola, zapalio SIM plamen. Učestvovao je i u revijalnoj utrci. Najmlađi SIM-ovci su se, u okviru Dana sporta, takmičili u igri između dvije vatre i utrci na 60 metara, a medalje su osvojili učenici OŠ Kalesija, OŠ Tojšići, OŠ Memići, OŠ Rainci i OŠ Vukovije. Starije SIM-ovce, u narednom periodu, očekuju takmičenja u ekipnim sportovima.
Naredni domaćin SIM turneje radosti bila je Općina Olovo, gdje su najmlađi nestrpljivo čekali dolazak Igara u njihov grad. Predstavnici škola s područja te općine, zajedno sa načelnikom Đemalom Memagićem, zapalili su plamen Igara. Nakon toga su, kao i u drugim gradovima, započela takmičenja u igri između dvije vatre i utrci na 60m. Medalje su osvojila djeca iz OŠ Olovo i OŠ Hasan Kikić. Takmičenja su nastavljena turnirom u malom fudbalu za najmlađe SIM-ovce, a pobjednik takmičenja u malom fudbalu za dječake u kategoriji 2013. godište i mlađi, je ekipa ŠFK Olovo.
- Plazma Sportske igre mladih nastavljaju ovogodišnje putovanje. Nakon održanih takmičenja u 46 bh. gradova i općina, pobjednike očekuje Veliko finale u Sarajevu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.