open-navfaktor-logo
search
Turneja radosti
Svečanom ceremonijom na Ilidži zvanično otvorena 14. sezona Sportskih igara mladih
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 16:11
get url
text
FOTO: SIM
Iako su svoje ovogodišnje takmičarske aktivnosti započele još ranije, jučerašnjom ceremonijom Svečanog otvorenja čiji je domaćin bila Općina Ilidža, Plazma Sportske igre mladih ozvaničile su 14. sezonu najljepše sportske priče u našoj državi.
Centralni trg na Ilidži jučer je bio mjesto uživanja za preko 3.000 djevojčica i dječaka iz osnovnih škola sa područja Općine Ilidža, kao i velikog broja gostiju koji su bili dio ceremonije Svečanog otvorenja Plazma Sportskih igara mladih.
Najmlađi SIM-ovci imali su priliku družiti se, zabavljati, kasnije se i takmičiti u igri između dvije vatre i atletici. Iako se Veliko finale Igara posljednjih nekoliko godina održava upravo na Ilidži, saradnja sa Općinom Ilidža je proširena, te je ovim domaćinstvom ova sarajevska općina postala jedan od četiri regionalna SIM centra za ovu sezonu, pridruživši se Zaprešiću, Ljubljani i Beogradu, koji su bili domaćini otvorenja Igara u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Načelnik Općine sa prisutnima je podijelio svoje zadovoljstvo što je baš Ilidža izabrana za domaćina ove velike SIM aktivnosti.
- Sretni smo i ponosni što smo jedan od četiri domaćina Igara u regiji. Zahvalni smo Organizacijskom odboru Igara što su izabrali baš nas i ovaj naš divni trg za domaćinstvo. Posebnu zahvalnost naravno dugujemo djeci i svim učiteljima/nastavnicima, koji su svojim prisustvom dali potpuni smisao svemu ovome. Ilidža je dom vrhunskih sportaša i osvajača evropskih i olimpijskih medalja, pa vam želim da svi odavde, osim medalja, ponesete lijepe uspomene i upoznate nove drugare - poručio je u svom obraćanju Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.
U saradnji sa lokalnim zajednicama i institucijama, Igre će svoje ovogodišnje takmičarske aktivnosti održati u 46 bh. gradova i općina, a specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH. U ime Vlade Kantona Sarajevo, sve prisutne je pozdravio ministar kulture i sporta KS, Kenan Magoda.
- Vidjeti sve vas u ovolikom broju na jednom mjestu zaista je radost i sreća za sve, posebno za nas koji smo u sportu i koji radimo na tome da ulaganjem u sportske aktivnosti donesemo osmijehe na lica svih, pogotovo djece. Svima vam želim puno sreće na takmičenjima, a upravo su Igre prilika da osim sportskih umijeća pokažemo i našu toleranciju i šta su to prave vrijednosti - rekao je Magoda.
Kroz sve svoje aktivnosti Sportske igre mladih pomažu u stvaranju odgovornih članova našeg društva koji će graditi svoju budućnost na temelju pozitivnih sportskih vrijednosti. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške dugogodišnjih sponzora i partnera, među kojima su: Bambi a.d., Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC, m:tel, Moja Kravica, Kinder, Podravka, Pili, Toyota, Pharmanova, JUB Jupol, Lutrija Bosne i Hercegovine, Avtera, Grad Sarajevo, Visit Sarajevo i UEFA Fondacija za djecu.
Ceremoniju su nastupima uljepšali dječaci i djevojčice iz vrtića Lužani, freestyler Samir Salčin, koji je sve prisutne zabavio svojim umijećem sa loptom, kao i članovi Sarajevske pop-rock škole. Kroz sve godine postojanja, Igre su postale prepoznatljiv brend, koji je privukao pažnju vrhunskih sportista i sportskih dužnosnika, a s obzirom da nisu mogli lično prisustvovati ceremoniji, Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Matić, Džanan Musa, Josip Perić i Amel Tuka poslali su pozdravne video poruke.
U svom pozdravnom govoru predsjednik regionalnog SIM Organizacijskog odbora, Zdravko Marić uputio je zahvale svima onima koji su godinama uz Plazma Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini.
- Zahvaljujem se načelniku i upravi Općine Ilidža, koji su prepoznali značaj i važnost našeg projekta, te se priključili našoj SIM porodici. Zahvale naravno idu i svim našim sponzorima i partnerima, našem pokrovitelju Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Vladi Federacije BiH, medijskim partnerima, ali svakako najveću zahvalnost dugujemo djeci - poručio je Marić.
Federalno ministarstvo kulture i sporta i ove je godine pokrovitelj regionalnih takmičenja Plazma Sportskih igara mladih, a ceremoniji je prisustvovala i Lidija Bradara, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine.
- Zadovoljstvo mi je biti na jednoj od ceremonija Sportskih igara mladih. Ovo je jedan od najvažnijih događaja u regiji, jedna pozitivna priča koja treba doći do svakog doma, do svakog stanovnika Bosne i Hercegovine. Radujem se svoj ovoj divnoj energiji i naravno svemu što nas još očekuje u ovoj sezoni Sportskih igara mladih - izjavila Lidija Bradara.
Svečani dio programa završen je paljenjem SIM plamena prijateljstva na Ilidži, kojeg su, u pratnji maskote Viktora, zapalili predstavnici osnovnih škola sa područja ove općine. Po završetku ceremonije, djevojčice i dječaci od 1. do 5. razreda takmičili su se u Moja Kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici, dok je u poslije podnevnim satima održan Kinder Joy of moving Cup u košarci.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.