open-navfaktor-logo
search
Stigli u Sarajevo
Džudo tim BiH sa tri bronze se vratio iz Alžira: "Opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport"
Džudi tim Bosne i Hercegovine, koji je predstavljao našu zemlju na Mediteranskim igrama u Alžiru, stigao je u Sarajevo.
03.07.2022. u 11:48
get url
text

Naše djevojke i momci osvojili su tri bronze u Oranu, a medalju su osvojili Anđela Samardžić, Larisa Cerić i Toni Miletić. U bh. timu su nastupali još Božidar Vučurević koji je osvojio peto mjesto, Aleksandra Samardžić koja je ostvarila plasman na sedmo mjesto, dok je nastup upisao i Vasilije Vujičić.

VEZANI TEKST - Anđela Samardžić donijela BiH četvrtu medalju na Mediteranskim igrama

U timu je još bila i Aleksandra Samardžić, koja je ostvarila plasman na sedmo mjesto.

- Paklena konkurencija, ali mora se biti zadovoljan. Tri velike bronzane medalje sa Mediteranskih Igara, i ono što je za mene kao selektora i trenera bitno to je ono da mi držimo niz tih uspjeha, nastavljamo i mislim evo da još opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport.

Ovo je još jedna potvrda da smo u posljednjih dvadeset godina najtrofejniji sport, ponosan sam na to. Nadam se da će naši sportisti i ubuduće osvajati medalje na radost bh. ljubitelja sporta - kazao je selektor reprezentacije Branislav Crnogorac.

Naši takmičari nisu krili zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, a jednu od prvih velikih edalja osvojila je Anđela Samardžić, u kategoriji do 57 kilograma.

- Osjećaj je nevjerovatan, ovo je jedna od prvih mojih velikih medalja, nadam se da će ih biti još mnogo. Konkurencija je bila teška, u mojoj kategoriji je bilo 11 djevojaka. Sve djevojke su ile dobre, među najboljim u Evropi i naravno svijetu.

Imala sam tri borbe, prvu sam izgubila od Turkinje, zatim sam kroz repasaž pobjedila Francuskinju, a u borbi za treće mjesto pobjedila sam domaću predstavnicu Alžira, što je zaista bilo posebno jer je publika bila na njenoj strani dok sam ja imala samo pet navijača.

Na kraju su svi zaista bili korektni i ispoštovali su sve aplauzom. Pobjedila sam je na vazari i jako sam sretna zbog ove medalje. Moje sljedeće takmičenje je Budimpešta Grand Slam, i nadam se da ću bar uspjeti ponoviti ovakav rezultat - istakla je Anđela Samardžić.

VEZANI TEKST - Savladao predstavnika Srbije: Bronzana medalja za Tonija Miletića

Toni Miletić nastavlja sa sjajnim rezultatima, a svoju klasu potvrdio je i na Mediteranskim igrama gdje je u kategoriji do 90 kilograma osvojio bronzanu medalju.

- Osjećaj je fenomenalan, bore su bile jako teške. Prvu borbu sam imao protiv predstavnika Tunisa, nakon toga Alžira gdje je bilo stvarno fascinantno, čitava sala je vrvila od publike, toliko je bilo glasno, tresla se sala i totalno je bilo drugačije boriti se protiv njega.

Njega sam uspio pobjediti najvećim poenom, nakon toga sam radio sa predstavnikom Grčke koji je osvojio treće mjesto na Evropskom prvenstvu. Imali smo dugu borbu u kojoj sam konstantno vodio, ali onda se desio mali kiks tako da sam izgubio.

Za bronzanu medalju sam radio sa predstavnikom Srbije koji je bio viceprvak na zadnjem Evropskom prvenstvu, a njega sam pobjedio kroz 20 sekundi glavnim poenom. Stvarno, fenomenalan je osjećaj i sada se naježim kada se sjetim svega - istakao je presretni Toni Miletić.

Osvajačica brojnih medalja Larisa Cerić zadovoljila se bronzanom medaljom.

- Mogu reći da sam jako sretna zato što sam osvojila bronzanu medalju na Mediteranskim Igrama. Ovo je treća medalja sa Mediteranskih igara koju ja imam, nakon 2009. u Pescari i 2013. u Mersinu, evo sada 2022. godine uspjela sam da opet osvojim medalju.

VEZANI TEKST - Šesta medalja za BiH: Bronza i za Larisu Cerić

Mislim da moja forma još nije na nekom zavidnom nivou, ali mislim da ću već za sljedeće takmičenje biti malo spremnija, jer imam određeno takmičarsko iskustvo koje sam stekla i ovdje i na prethodnim turnirima.

Zasigurno mislim da mogu biti jako dobra u predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske Igre koje su počele već prošlog vikenda - kazala je Larisa Cerić.

Sljedeće veliko takmičenje za bh. džudo tim je Grand Slam u Budimpešti gdje će nastupiti Anđela Samardžić i Toni Miletić. Iz Džudo saveza Bosne i Hercegovine ističu kako se opet nadaju dobrim rezultatima čime bi obradovali cjelokupnu bh. javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.