open-navfaktor-logo
search
Problemi zbog koronavirusa
Kina odustala od prodaje karata za Olimpijske igre zbog porasta slučajeva zaraze
Kina je u danas otkazala planove za prodaju karata za Zimske olimpijske igre u Pekingu, pošto je broj slučajeva COVID-19 u zemlji dostigao najviši nivo od marta 2020.
17.01.2022. u 20:18
get url
text

Organizatori su rekli prošle godine da na Igrama neće biti međunarodne publike, dijelom i zbog karantina u trajanju od više sedmica, ali su obećali da će dozvoliti domaću publiku, prenosi AFP. 

Ali ti planovi su odbačeni u ponedjeljak jer je Kina prijavila 223 nove infekcije samo tri sedmice prije početka Zimskih olimpijskih igara.

- Kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost osoblja i gledatelja vezanih za Olimpijadu, odlučeno je da se prilagodi prvobitni plan prodaje ulaznica javnosti i (umjesto toga) da se organizuje za gledatelje da gledaju Igre na zadatoj lokaciji - navodi organizator Olimpijskih igara u Pekingu u saopćenju.

Nejasno je kako će ova publika biti odabrana, po kojem principu i da li će morati u karantin prije ili poslije Igara.

Kina, gdje se virus prvi put pojavio krajem 2019. godine držala se stroge nulte politike koronavirusa čak i kada se ostatak svijeta ponovo otvorio.

Ali njen pristup je posljednjih sedmica bio pod stalnim pritiskom s višestrukim klasterima virusa u ključnim područjima, uključujući luku Tianjin i južnu industrijsku regiju Guangdong.

Sportisti i zvaničnici su već počeli da pristižu u prijestonicu uoči Igara, odmah ulazeći u strogo kontrolisani balon koji ih odvaja od ostatka stanovništva.

Nakon što je tokom vikenda u Pekingu otkriven lokalni slučaj vrlo zaraznog soja omikron, vlasti su također pooštrile propise za dolaske iz drugih dijelova Kine.

Glavni grad sada zahtijeva negativan test prije putovanja i naknadni test nakon ulaska, a stanovnike se poziva da ne napuštaju grad za predstojeće praznike lunarne Nove godine.

Zatvorena su i neka turistička mjesta.

Visoki zdravstveni zvaničnik rekao je stanovnicima da izbjegavaju kupovinu robe iz inostranstv nakon što je naveo da se lokalni slučaj zaraze mogao dogoditi i nakon dostave međunarodne pošiljke. 

Zaražena žena u Pekingu nije putovala niti je imala kontakt sa drugim zaraženim osobama, saopćile su vlasti dok su testirale 13.000 ljudi koji žive ili rade u istom području.

Zdravstveni zvaničnik Pang Xinghuo rekao je novinarima da je virus pronađen na površini pisma koje je zaražena osoba dobila iz Kanade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.