open-navfaktor-logo
search
Pripreme idu po planu
MOK nije donio drastične odluke u vezi s održavanjem Olimpijade u Tokiju
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas se putem videokonferencije sastao sa čelnicima međunarodnih sportskih saveza u vezi s organizacijom olimpijskih igara u Tokiju, koje bi trebale da budu održane od 24. jula do 9. augusta.
17.03.2020. u 18:58
get url
text

U službenom saopćenju zaključeno je da trenutno nema smisla donositi drastične odluke u vezi s održavanjem igara.

MOK će u narednim danima obaviti razgovore s nacionalnim komitetima, predstavncima sportista, Međunarondim paraolimpijskim komitetom (IPC) te međunarodnom strukovnim savezima.

Izvršni odbor MOK-a stoga nije donio nikakvu drastičnu odluku, ali je zatražio od učesnika i svih ostalih koji su uključeni u pripreme olimpijskih igara da daju sve od sebe kako bi se zaustavilo moguće širenje novog koronavirusa koji je pogodio i svijet sporta.

- Situacija se mijenja iz dana u dan. I dalje smo odlučni i nadamo se da u naredna četiri mjeseca neće biti potrebni drastični pristupi u borbi za nesmetano održavanje olimpijskih igara - saopćeno je iz MOK-a.

Do jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu preostalo je još 130 dana. Održavanje igara se sve više dovodi u pitanje zbog novog koronavirusa, od kojeg je u Japanu trenutno zaraženo 1.500 osoba.

Iako je japanski premijer Shinzo Abe još u subotu potvrdio da pripreme za OI idu po planu, u svijetu sporta dolazi do sve više otkazivanja takmičenja i događaja, koji ometaju sisteme kvalifikacija za nastup u Tokiju te remete pripreme sportista za najveći sportski događaj u četvorogodišnjem ciklusu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.