open-navfaktor-logo
search
WADA ispituje
Mornar Popaj je bio u pravu: Špinat je doping, bit će zabranjen sportistima?
Ako se potvrde prvi rezultati, ekdisteron bi službeno postao doping tvar od 1. januara 2021. godine
02.01.2020. u 18:10
get url
text

Mornar Popaj je bio u pravu - pojedi špinat i dobit ćeš mišiće.

Fiktivni lik iz crtanih filmova poznat je po tome što je svoje velike mišiće "hranio" špinatom, ispijajući limenku ovog povrća kad god mu je trebalo više snage.

No, kako tvrde naučnici, špinat bi se uskoro mogao smatrati dopingom, te bi mogao biti na listi zabranjenih sredstava za sportiste, piše Gazzetta.

Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je da je stavila pod posebno posmatranje ekdisteron, hemijski spoj prirodno sadržan u špinatu, koji može poboljšati mišićnu snagu i povećati sportske performanse.

Ako se potvrde prvi rezultati, ekdisteron bi službeno postao doping tvar od 1. januara 2021. godine. Odluka WADA-e bit će donesena na osnovu studije objavljene prošlog juna, a koju su proveli Farmaceutski institut u Berlinu i Rimski antidoping laboratorij, koji je vodio Italijan Francesco Botre.

Istraživači su testirali ovu tvar na grupi od 46 sportista koji su učestvovali u desetodnevnom treningu s utezima. Polovini njih je bila dodijeljena placebo supstanca, a drugoj polovini tablete ekditerona (koje odgovaraju dnevnoj dozi od četiri kg špinata).

Oni koji su koristili ekdisteron doživjeli su trostruko povećanje snage u odnosu na drugu grupu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.