open-navfaktor-logo
search
Sportske igre mladih
Najljepša sportska priča nastavila putovanje kroz Zvornik, Bihać i Sarajevo
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 15:55
get url
text
FOTO: Sportske igre mladih
Plazma Sportske igre mladih nastavile su svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, a posebno je zanimljivo bilo na sportskim takmičenjima u okviru Dana sporta u Zvorniku i Novom Sarajevu.
Najljepša sportska priča će u svojoj 14. sezoni ove godine posjetiti 46 bh. gradova širom zemlje, a najuspješnije ekipe i pojedinci plasirat će se na Veliko finale u Sarajevo.
Zajedno sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Igre i ove godine na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair playa. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta.
Pod pokroviteljstvom grada Zvornika održan je Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola. Glavna ulica u Zvorniku je bila ispunjena dječjim osmijesima, a najbolji učenici svih škola su zajedno sa gradonačelnikom Bojanom Ivanovićem, zapalili plamen Igara u ovom gradu na Drini. Najmlađi učesnici su uživali u zabavnom programu, a kasnije i na takmičenjima u Moja kravica Cupu u igri između dvije vatre i atletici. Više od 1.500 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a nakon vrlo napetih utakmica u igri između dvije vatre medalje su otišle u OŠ Sveti Savo, OŠ Desanka Maksimović, OŠ Petar Kočić, OŠ Jovan Cvijić, OŠ Podlugovi, OŠ Vuk Karadžić i OŠ Nikola Tesla.
Stariji SIM-ovci su se u Zvorniku takmičili u malom fudbalu, košarci i odbojci. Zvornik je bio domaćin i takmičenja u malom fudbalu za djevojčice, a kao i prethodnih godina, kroz partnerstvo sa UEFA Foundation for children, Igre i ove godine nastavljaju raditi na promociji ženskog fudbala i generalno poticanja što većeg broja djevojčica da se prijave na takmičenja.
- Sportske igre mladih su najbolja manifestacija koja se održava u našem gradu. Iako više nemam pravo učešća na takmičenjima, ove godine sam tu u ulozi volontera. Radujem se što ću u Sarajevu sresti prijatelje iz drugih gradova i volontirati na Velikom finalu - rekla je bivša takmičarka Irina Erkić, koja je s klupe pomogla da njene mlađe saigračice iz ekipe Radnik pobijede na turniru u malom nogometu Igara u Zvorniku.
Nakon Zvornika, Igre su svoje aktivnosti nastavile u glavnom gradu BiH. Općina Novo Sarajevo je drugi put zaredom bila domaćin Dana sporta, koji je održan u sportskoj dvorani "Goran Čengić". U pratnji učitelja i učiteljica na Danu sporta je učestvovalo preko 1.200 dječaka i djevojčica, koji su posebno bili oduševljeni dolaskom prvotimaca FK Željezničar - Haruna Karića i Abdulmalika Al-Jabera. Podršku svojim dolaskom pružili su načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović i predsjedavajuća općinskog vijeća Danijela Šahat.
Nakon svečanog dijela i paljena plamena, u sportskoj dvorani održana su takmičenja u Moja kravica Cupu u igri između dvije vatre, dok su na stadionu Grbavica snage odmjerili najmlađi atletičari. Medalje su otišle u OŠ Malta, OŠ Grbavica 1, OŠ Grbavica 2, OŠ Čengić Vila 1, OŠ Hrasno, OŠ Pofalići i OŠ Velešićki heroji. Mališani nisu krili oduševljenje druženjem sa vršnjacima i navijanjem.
- Takmičila sam se u atletici i osvojila drugo mjesto. Super mi je što navijamo jedni za druge i meni je najvažnije da smo se dobro zabavili - rekla je Nadina Bajramović iz Sarajeva.
Grad Bihać bio je domaćin turnira u malom fudbalu, tenisu i košarci. U okviru Kinder Joy of moving Cupa odigrani su uzbudljivi košarkaški mečevi. U konkurenciji dječaka najbolja je bila ekipa All in 3x3, a u konkurenciji djevojčica ekipa Random trio. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su i ove godine dio kampanje "Njen svijet, njena pravila" (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke.
Pobjednici Pili Cupa su dječaci iz ekipe MNK Bihać 1260 i njih očekuje učešće na Velikom finalu u Sarajevu, na kojem će odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz drugih gradova.
Povodom obilježavanja 21. maja - dana osnivanja Plazma Sportskih igara mladih, u okviru pretposljednjeg kola fudbalske Premijer lige BiH odigranog u ponedjeljak, svi fudbaleri i djeca u njihovoj pratnji su uoči početka utakmica na terene izašli u SIM majicama.
Na taj su način, zajedno sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine pružili podršku najljepšoj sportskoj priči u regiji, te se u okviru ove kampanje pridružili klubovima i savezima iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.