open-navfaktor-logo
search
Najbolji para-atletičar
Omar Bojčić dobio poziv za Svjetsko prvenstvo u Parizu!
Kada živite u Bosni i Hercegovini i bavite se sportom, a kada taj sport nisu fudbal, košarka, rukomet..., onda se nastup na Svjetskom prvenstvu može uvrstiti u rubriku: vjerovali ili ne!?
11.07.2023. u 19:16
get url
text

Upravo jedan takav sportista, Omar Bojčić, bh. para-atletičar našu će zemlju, zajedno sa trenerom i vodičem Farisom Ibrahimpašićem predstavljati na najvećoj svjetskoj atletskoj smotri u Parizu, od 8. do 17. jula 2023. godine.

Ovaj sjajni tandem, koji je u tekućoj godini već dva puta "popravljao državni rekord" (aktuelni iznosi 12.77 sekundi) nastupit će u disciplini 100 metara u kojoj će pokušati trčati na nivou svog najboljeg rezultata. Novo "rušenje" i prolazak u polufinale bila bi kruna dosadašnjeg rada. Kvalifikacije su zakazane za 14. juli u prijepodnevnim satima.

Bojčić je slijepi atletičar, ujedno i prvi bosanskohercegovački kojem će ovo biti premijerni nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu. U karijeri je nastupao na juniorskom Evropskom i Svjetskom prvenstvu, a mukotrpan i predan rad učinili su da dobije pozivnicu za nastup na seniorskom prvenstvu.

Uostalom, trenutna 7. pozicija na evropskoj ranking-listi najbolijh para-atletičara u kategoriji T 11, te nedavne zlatne medalje sa jakih mitinga u Marakeshu (Maroko) i Puli, u Međunarodnom Paraolimpijskom komitetu nisu prošle nezapaženo. Poziv za SP i osiguravanje dijela troškova bili su jasan pokazatelj da se van granica BiH o Bojčiću zna mnogo više nego kod nas, što je tužna činjenica, ali koja predstavlja bh. realnost.

- Omar je izuzetno skroman mladić, uspješni student psihologije koji nikada neće priznati da je poziv na SP velika stvar. Jednostavno, vjeruje u svoj rad i za njega je i nagrađen - tvrdi njegov otac Elmedin Bojčić, alfa i omega logističke podrške.

Bez njegovih napora teško da bi Omar i Faris imali kvalitetne pripreme, rad, uslove za odlazak na mitinge. No, njemu to ne pada teško, iako su pokušaji da u BiH nekome dokažete sportski kvalitet - borba sa vjetrenjačama.

No, iako se država BiH baš i ne može pohvaliti velikom podrškom, svakom sportisti, pa tako i dvojcu - Bojčić/Ibrahimpašić bit će čast nositi dres sa državnim grbom.

- Trčati rame uz rame sa svjetskim i olimpijskim prvacima, dijeliti prostor i opremu sa "kremom" svjetske para-atletike je nešto nevjerovatno. Para-atletski savez Francuske ima godišnji budžet od cca 30 miliona eura. Amerikanci također mnogo izdvajaju. Kada se pogledaju njihovi timovi sa velikim brojem trenera i vodiča, psihologa, masera..., prosto se zapitate odakle uopšte neko iz BiH u takvom društvu? Iskreno se nadam da ćemo se predstaviti u lijepom svijetlu, da ćemo biti na nivou rezultata iz 2023, a da će šlag na torti biti nastup na Paraolimpijskim igrama 2024. također u Parizu. To je san svakog sportiste, pa tako i Bojčića - naglašava Omarov otac.

Uz podršku matičnog kluba AK AKOSI NG (Novi grad Sarajevo), Australijske ambasade iz Kambere, Vizit Sarajevo, te Svjetskog paraolimpijskog saveza, Bojčić i Ibrahimpašić odlaze u Pariz. Njihovom zaslugom tamo će se vijoriti bh. zastava čiji zvaničnici nisu zavrijedili ni mrvicu časti i aplauza poput sportskog dvojca iz AK AKOSI.

Omar Bojičić vlasnik je sva tri rekorda u sprinterskim disciplinama, na 100, 200 i 400 metara od kojih je ovaj na najkraćoj i najbržoj stazi "popravljao" već dva puta ove sezone. Aktuelni iznosi 12.77 i istrčan je 23. aprila ove godine, na 26. Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u paraatletici održanom u Puli.

Bojčić je drugi bh. para-atletičar koji će se naći na jednom planetarnom takmičenju. Prije njega to je pošlo za rukom samo još jednom sprinteru, Almedinu Osmanoviću, koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996, a na istoj dionici (100 metara) istrčao je vrijeme od 13.27 sekundi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.