open-navfaktor-logo
search
Evropsko prvenstvo
Pezer sedmi u finalu, novi evropski dvoranski prvak u bacanju kugle Italijan Zane Weir
Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer osvojio je sedmo mjesto u finalu 37. evropskog dvoranskog seniorskog atletskog prvenstva u Istanbulu (Turska), na kojem je naslov dvoranskog evropskog prvaka osvojio Italijan Zane Weir.
03.03.2023. u 18:46
get url
text

Pezer je u finalu kuglu bacio na daljinu od 19,94 metara (u kvalifikacijama 20,20 metara). Novi evropski, Italijan Weir, koji je i sinoć s 21,46 metara pobijedio u kvalifikacijama, večeras je bacio čak 22,06 metara te postavio i novi italijanski rekord.

Drugi je večeras u finalu bio Čeh Tomaš Stanek, koji ni s najboljim ličnim rezultatom ove sezone od 21,90 metra nije uspio odbraniti naslov dvoranskog prvaka od prije dvije godine iz poljskog Toruna. 

Treće mjesto i boranzanu medalju Hrvat Filip Mihaljević, koji je također bacio najbolji hitac ove sezone - 21,43 metra, izgubio je u šestoj seriji, jer ga je prebacio Ukrajinac Roman Kokoshko s 21,84 metar. To je i novi nacionalni rekord Ukrajine.

Peti je bio Luksemburžanin Bob Bertemes s tačno 21 metar,  šesti Norvežanin Marcus Thomsen s 20,66 metara te osmi Italijan Fabbri Leonardo, koji je imao svih šest neispravnih hitaca.

Pezer je prije dvije godine u Torunu, kada je u finalu bacio 19,77 metara, bio osmi, kao i prošle godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu, gdje je bacio 20,94 metra. Pezer je 2018. godine nastupio u finalu i dvoranskog SP-u u Birminghamu, kada je bio peti te s još uvijek aktuelnim ličnim i bh. dvoranskim rekordom 21,15 metara ostvario do sada i najbolji plasman u konkurenciji seniora na velikim takmičenjima.

Zanimljivo da se u večerašnje finale nisu plasirali Srbijanac Armin Sinančević, inače viceprvak sa prošlogodišnjeg EP-a na otvorenom u Minhenu (Njemačka), kao ni Poljak Michal Haratyuk, koji je prije dvije godine na dvoranskom EP-u u Torunu bio drugi s hicem od 21,47 metara.

Mihaljević je s 21,31 metar bio treći na EP-u u Torunu, a prošle je godine, na otvorenom u Minhenu, postao i prvak Evrope (21,88 metara). Treći je u Minhenu bio Stanek s 21,26 metara, koji se večeras zadovoljio srebrom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.