open-navfaktor-logo
search
Zajedničko saopćenje
Sarajevski klubovi objavili koliko Beograd, Split, Zagreb, Podgorica i Tuzla pomažu svojim klubovima
Fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo, te Košarkaški i Rukometni klub Bosna objavili su novo zajedničko saopćenje pod naslovom "Surova realnost sarajevskog sporta". 
15.08.2022. u 10:44
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

- Dragi sugrađani, prijatelji sporta,

Kao što smo i najavili u našem prethodnom saopćenju danas javnosti želimo predstaviti uporedne podatke iz našeg malog istraživanja o iznosima pomoći koju pojedine lokalne sredine iz BiH i regije pružaju svojim sportskim velikanima.

VEZANI TEKST - Ujedinjeni: Zajedničko saopćenje Želje, Sarajeva i dvije Bosne

Napominjemo da smo željeli obuhvatiti veći broj klubova, ali je za određeni broj njih u BiH i regiji bilo nemoguće izdvojiti iznose pomoći sa lokalnog nivoa jer gradski budžeti ne navode pojedinačne iznose u opštim stavkama za podršku sportskim kolektivima. Za podatke iz Sarajeva je bitno naglasiti da obuhvataju period od šest godina u kojem su se na čelu Grada, gradskih općina i Kantona promijenile razne političke opcije ali se do danas prosječni iznosi podrške nisu bitnije mijenjali.

Također, a ne manje važno, u pojedinim situacijama, poput slučaja beogradskih klubova, sredstva od višeg nivoa vlasti su čak i bitno veća od gradskih što je potvrdio i Ministar finansija Srbije nedavnom izjavom o prethodnih 10 godina da "…se nadam da će građani na osnovu ovih cifara videti koliko država stoji iza ovih klubova i Zvezde i Partizana. Evo gospodo draga, država je uložila preko 130 miliona eura…"

Suprotno ovom primjeru, iznosi koje vrhunski klubovi dobivaju kao pomoć od Vlade FBiH su minorni u poređenju iako i naši klubovi djeluju u sličnom okruženju. Dodatno, BiH timovi su, baš kao i drugi, imali velike gubitke izazvane pandemijskim zabranama. I pored nedavnog, zajedničkog zahtjeva 50 klubova najvišeg ranga takmičenja iz četiri sporta (košarka, rukomet, fudbal i odbojka) iz svih Kantona FBiH za pomoć od Vlade FBiH u saniranju posljedica pandemije koronavirusa nismo naišli na razumijevanje kakvo su od svojih Vlada promptno dobili drugi vrhunski klubovi u regiji.

Pomoć i podrška Vlade FBiH vrhunskom spotu i sportskim klubovima u FBiH je proteklih godina u najmanju ruku sramotna dok podrška od Institucija BiH faktički i ne postoji i u njihov, neodgovaran odnos prema vrhunskom sportu i reprezentativnim selekcijama BiH mogli smo se uvjeriti i ovih dana.

Iz uporedne tabele koju ovdje prezentiramo je vidljiv šokantan debalans u iznosima pomoći koju smo, radi lakše uporedbe, konvertovali u KM te dodatno unijeli podatke o godišnjim budžetima i broju stanovnika.

Najvažnija je ipak spoznaja da su, u većini slučajeva, milionska ulaganja tokom proteklih godina donijela izuzetne uspjehe, nastupe u Ligi prvaka, UEFA ligi, košarkaškoj Euroligi te neprocjenjive promotivne i prihodovne efekte za navedene gradove i države. Sigurni smo da bi se isto desilo i u Sarajevu!

Naglašavamo da navedeni sarajevski iznosi predstavljaju ukupna prosječna godišnja sredstva za četiri kluba. Za ilustraciju debalansa izdvajamo primjer Podgorice koja za samo jedan klub daje skoro četiri puta veću godišnju podršku nego Grad Sarajevo i gradske Općine zajedno za naša četiri kluba.

Za kraj je bitno istaći i pozitivan primjer iz BiH gdje grad Tuzla za svoje vrhunske klubove izdvaja veći iznos nego Sarajevo iz svojih višestruko većih budžeta!

Izvori informacija:

HNK Hajduk – izjava g. Krstulovića, gradonačelnika Splita (13. novembra 2020. godine) da je grad dao 10 miliona eura pomoći Hajduku tokom prethodne četiri godine.
KK Split – Splitsko Gradsko Vijeće, 23. septembra 2021 – rasprava i izjašnjavanje o aneksu ugovora (povećanje sa šest na sedam miliona kuna godišnje).
KK Zvezda – izjava predsjednika KK Zvezda od 05. juna 2022 g. o pomoći (2.483.000 eura) koju je klub dobio od grada Beograda u protekloj sezoni.
GNK Dinamo – istraživanje portala www.index.hr iz aprila 2021. godine. koje je utvrdilo ukupni iznos od 350 miliona kuna pomoći Zagreba Dinamu u periodu od 13 godina.
FK Budućnost – izjava g. Antića, pomoćnika sekretara za kulturu i sport Podgorice od 3. augusta 2020. godine.
RSD i OKK SLOBODA, KK JEDINSTVO – Grad Tuzla, javno objavljeni izvještaji izvršenja budžeta
KK Bosna – Royal, FK Željezničar, FK Sarajevo, ORK Bosna – prosječni godišnji iznosi prikupljeni od klupskih administracija - piše u objavama sarajevskih klubova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.