open-navfaktor-logo
search
Predsjednik OK Ukrajine
Sergej Bubka aktivan u spašavanju ukrajinskih sportista
Legendarni ukrajinski atletičar Sergej Bubka, koji je sada predsjednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, u komunikaciji s Međunarodnom olimpijskom komitetu je rekao da sve svoje vrijeme posvećuje spašavanju ukrajinskih sportista koji su se našli usred rata u ruskom napadu na zemlju. 
19.03.2022. u 14:49
get url
text

- U suštini sam pogođen onim što se dešava u mojoj zemlji i pozivam sve da odmah zaustave ovaj rat -  rekao je on u intervjuu koji je preuzela francuska novinska agencija AFP.

U svojoj sadašnjoj ulozi bivši legendarni skakač s motkom, koji je šest puta osvajao naslove svjetskog prvaka i nekoliko puta rušio svjetski rekord u toj disciplini, pomaže ukrajinskim atletičarima.

- Svake sekunde, svakog dana, svoju energiju posvećujem lociranju sportista, trenera i njihovih porodica i pronalaženju kako im najbolje možemo pomoći - rekao je.

Kako je objasnio, neki sportisti su se našli usred ratnog vihora na područjima u centru ruskog napada.

- Sve je to jako teško, s nekima stalno gubimo kontakt i jako smo zabrinuti za njihovu sigurnost. Ostalima izvan zemlje potrebni su različiti oblici pomoći kako bi nastavili da se takmiče - kazo je Bubka.

Za njega je važno da ukrajinski sportisti mogu da nastave da učestvuju na takmičenjima širom svijeta.

- Naši sportisti mogu inspirisati druge pokazujući otpornost Ukrajinaca, a istovremeno dijele poruku solidarnosti i mira - rekao je, ukazujući na slučaj ukrajinskog paraolimpijskog tima, koji je završio na drugom mjestu na nedavnim Igrama u Pekingu.

- Želimo da se naša zastava vijori i da se naša himna svira na svim takmičenjima širom svijeta - zaključio je Bubka, prenosi STA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.