open-navfaktor-logo
search
Predstavljale BiH
Sestre Samardžić zlatne u džudu na Evropskim univerzitetskim igrama
Predstavnice Bosne i Hercegovine Anđela i Aleksandra Samardžić osvojile su zlatne medalje na Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Poljskoj.
26.07.2022. u 14:07
get url
text

Na džudo šampionatu koji se se održava u okviru šestih Evropskih univerzitetskih igara sestre Samardžić suvereno su osvojile prva mjesta. Anđela je u pohodu na zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma savladala predstavnice Mađarske i Velike Britanije, a u polufinalu i finalu radila je borbe s predstavnicama Ukrajine.

- Zadovoljna sam nastupom s obzirom na to da je ovo takmičenje došlo ubrzo nakon Mediteranskih igara i Balkanskog prvenstva pa se već osjetio malo umor. Konkurencija je bila izuzetno jaka, u mojoj kategoriji bilo je 27 djevojaka, a ja sam odradila četiri meča. Sve pobjede ostvarila sam maksimalnim rezultatom što me čini posebno sretnom. Sada slijedi mala pauza pa pripreme za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore koje će se održati u Sarajevu - kazala je Anđela Samardžić, koja je prije ovog uspjeha osvojila zlato na seniorskom Evropa kupu, te bronzu na Mediteranskim igrama u Oranu.

S druge strane, Aleksandra Samardžić je u kategoriji do 70 kilograma završila ispred predstavnica Ukrajine koja je aktuelna evropska juniorska prvakinja.

- Kada sam vidjela žrijeb, nadala sam se da mogu proći do finala, iako je bilo veoma naporno raditi pet borbi u danu. Prve četiri borbe pobjedila sam iponom, a finale je bilo izuzetno izazovno s obzirom na to da je u pitanju aktuelna evropska juniorska prvakinja iz Ukrajine. Radovala sam se meču jer je predstavljao dobru priliku da vidim kako stojim sa djevojkama koje su u samom svjetskom vrhu. Mislim da sam pametno i taktički odradila meč, te na kraju osvojila zlato. Veoma sam zadovoljna i sretna - istakla je Aleksandra Samardžić.

Svoj nastup imali su i Toni Miletić koji je ostvario dvije pobjede, Domagoj Marić koji je ostvario jednu pobjedu i Srđan Ajvaz koji je ostao bez plasmana.

Sa takmičarima su bili treneri i članovi džudo tima Branislav Crnogorac, Vjeko Miletić i Majo Ćeško, saopćeno je iz Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.