open-navfaktor-logo
search
Džudista suspendovan
Sin bh. pjevača pao na doping testu zbog pumpice za astmu: Uništeni snovi kamenog dječaka
Agencija za atidoping kontrolu Bosne i Hercegovine izrekla je kazne zabrane dvojici bosanskohercegovačkih sportista.
19.08.2023. u 11:07
get url
text

Rukometaš Deni Velić je kažnjen zbog odbijanja doping kontole, čime je prekršio član 2.3 Svjetskog antidoping kodeksa i Antidoping pravila u Bosni i Hercegovini.

Izrečena mu je kazna zabrane učešća u sportu u trajanju od četiri godine. Velić je nekada nastupao i za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Agencija za antidoping kontrolu BiH: Kažnjena dvojica sportista
 

Drugi kažnjeni sportista je džudista Kerim Hasić kojem je zbog korištenja zabranjene supstance fluticasone propionate, iz grupe S9. (Glukortikosteroidi) na Listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu. Njemu je izrečena dovogodišnja zabrana učešća u sportu.

Riječ je o sinu bh. pjevača Kemala Hasića, koji se zbog svega oglasio na društvenim mrežama. Kaže da je za cijelu porodicu ovo veliki šok, a tvrdi i da je Kerim suspendovan zbog pumpice za astmu.

- Želim ovako javno da se obratim svim prijateljima iz svijeta sporta i muzike u Bosni i Hercegovin. Moj Kerim Hasić je suspendovan na dvije godine zabranom ucešća u sportu od strane antidoping agencije BiH. Pozitivan je bio na fluticasone propionate S9. Znam da nemate pojma šta je ovo, kao ni ja što nisam znao. Radi se o pumpici za astmu koju moj Kerim koristi već sedam godina...

Kad smo dobili nalaz blaga riječ je bio šok. Od tad kreću naše muke, pogotovo njegove da dokažemo da nismo ništa uradili namjerno. Obavjestili smo komisiju da je Kerim bio teško bolestan prije par godina, da je bio životno ugrožen, donosimo svu medicinsku dokumentaciju da su mu:

- Operisana pluća, da ima rez 40 centimetara preko leđa

- Da mu je istovrmeno urađeno slijepo crijevo

- Da je prezivio dvije bronhoskopije (jedva)

- Da je oporavak trajao preko godinu dana

Sve navedeno je komisija prihvatila i dokazali smo da nije bilo nikakve namjere, pogotovo što je ova supstanca zabranjena u ovoj godini. Rekli su nam da smo trebali pratiti Službene novine i da su oni tamo sve objavili.

- Većina vas zna da je moj ponos bio teško bolestan i za to vrijeme dok sam molio Allaha dž.š. da mu sačuva život nisam ni u snu pomislio kakav će sportista postati... Moj kameni dječak od borbe za život je došao do šest šampionskih naslova BiH
tri balkanske medalje i srebra na Evropskom kupu. Proglašen je sportskom nadom BiH i sve se srušilo u trenu...

- Dok ovo pisem drhtim, on plače, žena plače, brat mu plače...Volim te životom kao što otac voli, ti si moj ponos, vama gospodo iz doping agencije želim da se dugo osjećate kao mi sad. Vi niste prijatelji sporta nego suprotno. Uništili ste snove jednog vrhunskog momka,nek vam je na dušu - poručio je Hasić zahvalivši Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi za podršku u teškim momentima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.