open-navfaktor-logo
search
Žele dostojno prezentirati BiH
Ski klub Apex iz Sarajeva na prestižnom takmičenju u Austriji
Autor: Fena
16.03.2024. u 15:49
get url
text
Narednog vikenda, 23. i 24. marta, u austrijskom skijalištu Zauchensse bit će održan 19. međunarodni "Kids Trophy", jedno od najmasovnijih i najkvalitetnijih svjetskih skijaških takmičenja za djevojčice i dječake od 8 do 14 godina.
Renomirano takmičenje u organizaciji Ski kluba Salzburg (Austrija) bit će održano u dvije discipline - prvog dana skicross (elementi veleslaloma i superveleslaloma sa skokovima), dok će drugog biti trka veleslaloma. 
Učestvovat će 743 djevojčice i dječaka, rođenih od 2010. godine do 2016. iz 20 zemalja (Austrija, Njemačka, Rumunija, Poljska, Ukrajina, Turska, Latvija, Slovačka, Češka Republika, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Kanada, Rusija, Slovenija, Mađarska, Nizozemska, Bugarska, Belgija, Italija, Sjedinjene Američke Države) i 180 klubova.
Jedini predstavnik iz država regije zapadnog Balkana bit će Ski klub ”Apex” iz Sarajeva koji će na ”Kids Trophyu 2024” nastupiti sa osam takmičara.
Za ”Apex” i Bosnu i Hercegovini na ovom međunarodnom takmičenju skijat će: Danin Arnautalić, Mak Durmišević, Karim Gološ, Neše Gološ, Arian Hodžić, Nizar Mržljak, Orhan Mržljak i Dal Tiro.
- Kao nedavno formirani klub imamo izuzetne ambicije, te u takvoj viziji od starta želimo učestvovati na što više i najjačih međunarodnih takmičenja. Nažalost, ove godine radi vremenskih prilika na planinama u Bosni i Hercegovini bili smo uskraćeni svih takmičenja iz domaćeg kalendara, ali i mnogih treninga koje smo planirali uraditi. I pored svega, malo smo i improvizovali, radimo i tzv. "suhe", kondicijske treninga - rekao je trener ”Apexa” Ozren Blagovčanin.
U Austriju idu u srijedu i trenira će na stazama u Zauchenseeu dva dana prije takmičenje, te će se pokušati što bolje spremiti za trke u jakoj konkurenciji.
- Prije svega, drago nam je da će se naša djeca družiti s vršnjacima iz mnogih zemalja svijeta, ali i steći neophodno iskustvo kako bi u narednim sezonama bili što konkurentniji i na internacionalnoj skijaškoj sceni - dodao je Blagovčanin koji je uvjeren kako će Apexova djece dostojno prezentovati Bosnu i Hercegovinu na Kids Trophyju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.