open-navfaktor-logo
search
Od 28. do 30. oktobra
U23 Evropsko džudo prvenstvo: U Sarajevo dolaze 302 takmičara iz 40 zemalja
U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, sutra počinje Evropsko džudo prvenstvo za seniore do 23 godine, na kojem će učestvovati 302 takmičara iz ukupno 40 zemalja.
27.10.2022. u 13:41
get url
text

Nakon vrlo uspješno organizovanog Svjetskog džudo prvenstva za kadete (U18) u augustu ove godine, Džudo savezu BiH povjerena je i organizacija Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine od 28. do 30. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Selektor reprezentacije i predsjednik Saveza Branislav Crnogorac je na današnjoj konferenciji za novinare istakao kako imaju stanovito iskustvo kada je pitanju organizacija velikih međunarodnih takmičenja.

- U ovoj godini smo prevazišli sebe, imali smo dva Europa kupa za seniore i juniore, imali smo Europa Open, Svjetsko prvenstvo U18 i Evropsko prvenstvo U23. Ovdje imamo 40 zemalja i 302 takmičara. Moram naglasiti da će ovdje biti ponajbolji evropski sportisti i da će ovo uistinu biti jedan veliki praznik džudo sporta u BiH - naglasio je Crnogorac.

Kada je riječ o očekivanjima od bh. reprezentacije, Crnogorac je naglasio kako je veoma bitno da i bh. džudo tim poluči dobre rezultate na ovom takmičenju.

- Ja vjerujem da će neko od naših sportista napraviti dobar plasman. Naravno da priželjkujemo medalju, ali neće nimalo biti lako. Osvojiti medalju ovdje bit će pravi podvig - poručio je Crnogorac, podsjećajući na predstojeće Olimpijske igre zbog kojih će sve reprezentacije doći u najjačim sastavima.

Crnogorac je podsjetio kako je veoma naporan rad na organizaciji ranijih takmičenja bio vrlo važna preporuka za Bosnu i Hercegovinu, pa je ove godine organizovala i svoje drugo Svjetsko prvenstvo.

Podsjetio je da je Svjetska džudo federacija (IJF) proglasila Svjetsko prvenstvo održano u augustu u Sarajevu najboljom tehničkom organizacijom U18 ikada.

- To je uistinu jedan veliki kompliment. Od 2003. do danas mi držimo jedan kontinuitet izvanrednih organizacija i nemamo nikakav problem da i u narednom periodu apliciramo za organizaciju svjetskih takmičenja - istakao je Crnogorac.

Anđela Samardžić, reprezentativka Bosne i Hercegovine do 57 kilograma, nastupa već sutra u kategoriji u kojoj će se takmičiti više od 20 djevojaka.

- Poprilično jaka konkurencija. Tu je i Njemica, prošlogodišnja prvakinja Evrope do 23 godine. Ja sam u ovoj godini ostvarila dobre rezultate, dobro sam trenirala, tako da se nadam dobrom rezultatu. Medalja na ovom takmičenju bi zaista zaokružila cjelokupan rad ove godine - poručila je Samardžić.

Husein Gegić, također reprezentativac u kategoriji do 73 kilograma, istakao je kako je to inače najbrojnija i po kvaliteti najteža kategorija.

- U kategoriji će biti 38 takmičara, gdje su prvi nosioci i zadnji na listi u "pet deka". Ja ću dati sve od sebe da ostvarim najbolji rezultat i pokažem sebe sutra u najboljem svjetlu - kazao je Gegić.

BiH će na Evropskom prvenstvu U23 predstavljati ukupno 16 džudista, devet u muškoj i sedam u ženskoj konkurenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.