open-navfaktor-logo
search
Ples po žici
Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: Lekcija iz Trebinja sarajevskom sportu
Košarkaški klub Bosna je bio prvak Evrope. FK Željezničar u polufinalu Kupa UEFA. FK Sarajevo je dva puta bio prvak bivše Jugoslavije. Rukometni klub Bosna nastupio je u polufinalu Kupa pobjednika kupova i osmini finala Lige prvaka. Šahovski klub Bosna je višestruki prvak Evrope...
14.12.2021. u 21:01
get url
text

Svi ovi rezultati ostvareni su u relativno bliskoj prošlosti. Istina, od nekih uspjeha je prošlo i pola vijeka, ali su neki "stari" desetak godina. A, gdje su sada ovi klubovi i šta je od njih ostalo?

Mnogi plešu po rubu i na ivici su ponora. Pitanje je kako su do sada preživjeli i hoće li i koliko još "živjeti". Sarajevski sport doživio je potpuni krah. Tome najbolje svjedoče dueli sarajevskih i trebinjskih klubova.

- Zvuči nevjerovatno, ali istinito je... Grad Trebinje 30.000 vs Grad Sarajevo 600.000 - objavila je Instagram stranica "leotartrebinje", uz rezultate trebinjski protiv sarajevskih klubova.

Podsjetili su kako su fudbaleri Leotara sa 1:0 u septembru savladali Sarajevo na Koševu u Premijer ligi BiH, da je RK Leotar mjesec kasnije bio bolji od RK Bosna (30:22), a da su za vikend košarkaši Leotara deklasirali Studente (108:60).

I dok se za fudbal, bar kada je u pitanju FK Sarajevo, može reći da nekako i "krpi" kraj s krajem, rukomet i košarka su u velikim problemima.

VEZANI TEKST - U KK Bosna Royal žele da Kanton, Grad Sarajevo i općine preuzmu dug, ali i brigu o klubu

Posebno se to odnosi na KK Bosna, koji ima višemilionski dug, što je nedavno priznao i predsjednik kluba Almir Bradić.

- Kako sam negdje mogao vidjeti, dug je 5,4 miliona KM i to prije potpisivanja sporazuma Bosna - Royal. To je stanje sada manje. Neke dugove smo riješili. Da je bilo želje i volje, za ovih sedam godina se moglo smanjiti još. Bosna je u boljem stanju nego što je bila prije ugovora. Sada se ne prave novi dugovi. Prema posljednjim informacijama, porezni dug je 980 hiljada KM, a ostalo su fizička lica i dobavljači.

Vjerujem da bi Bosna sa dva miliona otvorila oči i krenula u bolju budućnost - istakao je prvi čovjek Studenata, koji je najavio povlačenje čim se klub finansijski stabilizuje, a poručio je da će se do tada "boriti za preživljavanje".

Zanimljivo, iz Bosne su nedavno poručili kako očekuje da se institucionalno riješi njihov problem. Bradić je govorio o četverogodišnjem projektu koji je upućen na adrese nadležnih institucija i prema kojem bi brigu u klubu i dugovima trebali preuzeti Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i sarajevske općine.

- Želimo da Kanton, Grad i općine stanu iza Bosna i da oni sa svog nivoa dogovore otplatu dugova. Nadam se da će to stupiti na snagu već 1. januara 2022. godine. Ne znam da li će klub moći izdržati do naredne godine, ali borit ćemo se, a na pitanje ko je uopće dao garanciju da će se to dogoditi, Bradić je odgovorio:

- Ministarstvo kulture i sporta razmatra opcije da li je izvodivo i ko će u tome učestvovati. Pomak je da se taj dokument pojavio. Optimista sam!

VEZANI TEKST - Hronologija propasti: Ko je uništio KK Bosna i hoće li neko odgovarati?

Zanimljivo, u institucijama od kojih Bradić traži "slamku spasa" glavnu riječ vodi Elmedin Dino Konaković, čije ime se kroz historiju veže za haos u Bosni. O tome svjedoče i tekstovi iz proteklih godina. U jednom od njih košarkaški trener Rusmir Halilović za Žurnal je još 2010. godine optužio Konakovića za sve probleme Bosne.

- Za situaciju u KK Bosni krivac je Dino Konaković koji radi za Miodraga Ražnatovića. Dino radi za njega i sam sebi prodaje igrače. On je član Ražnatovićevog Beobasketa i on Bosni prodaje igrače. Tako je prije radio i Samir Avdić, sam sebi prodavao igrače. U upravi Bosne to imaju napismeno. Oni im to tolerišu i šta ćeš, nije do mene - izjavio je tada Halilović.

Niko, nikada nije odgovarao za (ne)svjesna poslovanja u klubu i klubovima, a rezultati toga dolaze na sportskim terenima. Stoga, ne treba da čudi kada klubovi iz grada sa 30.000 stanovnika do nogu potuče sportske kolektive iz bh. prijestolnice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.