open-navfaktor-logo
search
Najavio duele kvalifikacija
Adnan Bašić: Velika je čast biti selektor, bez obzira na kritike koje RSBiH trpi, ima tu i pozitivnih stvari
Žensku rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u narednim danima očekuju prva dva duela kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.
04.10.2023. u 21:13
get url
text

Djevojke u Krajinu na okupljanje stižu 8. oktobra, prvu utakmicu igraju 11. oktobra od 16.30 sati u Mioveniju protiv Rumunije, a tri dana kasnije pred punom cazinskom dvoranom odigrat će i kvalifikacioni meč protiv reprezentacije Hrvatske. Pored ove dvije reprezentacije, u našoj grupi je i Grčka.

Novi selektor bh. tima Adnan Bašić na početku razgovora za Faktor ukazao je na rad Rukometnog saveza BiH, ali i prokomentrisao aktuelnosti u bh. rukometu.

- Velika je čast biti selektor. Dugo godina sam već trener, našao sam mir sa ovim djevojkama. Imamo lijepu ekipu i zadovoljstvo mi je raditi sa ovim djevojakama. Čast i obaveza je, ja sam ponosan što sam imenovan za selektora u reprezentaciji. Svi znamo u kakvoj je situaciju rukomet u BiH, pogotovo ženski, u kojem je stanju naša liga.

Prije nego što kažem nešto o seniorima, osvrnuo bih se i na rad Rukometnog saveza BiH. Bez obzira na sve kritike koje RSBiH trpi i dobija, ima tu i pozitivnih stvari. Ono što je problem Saveza jeste da ne mogu da se dogovore kako će izgledati liga i kako će igrati. Malo je i ovo neozbiljno od RK Čelik, od raznih peripetija se to odredilo ko, šta i kako. Pročitao sam u medijima da će vjerovatno ukoliko ne nađu sredstva isupiti iz Premijer lige, što je to dodatni problem i za rukovodstvo lige - kazao je Bašić pa nastavio:

- Što se tiče reprezentacije, pozitivno je to što Savez radi. Poslije mnogo godina možemo vidjeti da su nam U-17 i U-19 reprezentacije bile na EP B divizije i odigrali su zapažene role. Jeste to B divizija, ali ne možemo samo kritikovati kad vidimo u kakvim okolnostima su te djevojke otišle na turnire, to će se desiti sada i sa seniorskom ekipom. Možemo biti zadovoljni, pobijedili su dvije-tri utakmice. Nismo se obrukali, osramotili. Pozitiva je što smo krenuli da radimo u kontinuitetu, to se nastavlja preko seniorske ekipe - dodao je selektor.

Okupljanje bh. reprezentativki je u nedjelju. Bašić ističe da se naša selekcija nalazi u "grupi smrti", ali da će bez ozbira na sve njegove izabranice pružiti maksimum.

Kada je u pitanju okupljanje seniorki, ono je u nedjelju, vjerovatno će biti večernji trening. U ponedjeljak bi trebala biti dva treninga, a u utorak se putuje u Rumuniju. To su svega tri treninga, sa njima idemo gore. Mi svake godine ili svake druge dosta toga obnavljamo, tako da su to veliki problemi.

VEZANI TEKST - Kreće borba za EP: Bašić objavio širi spisak rukometašica BiH za duele kvalifikacija

- Znamo i sami kakva nam je grupa, da je to "grupa smrti". Igramo sa jednom Rumunijom, znamo da je u toj zemlji rukomet u ekspanziji i da su redovni učesnici prvenstva. Imaju sjajne rukometašice, imaju tu i Cristinu Neagu koja je posljednjih par godina bila najbolji strijelac Lige prvaka. Imamo tu i Hrvatsku koja je prije dva prvenstva bila treće u Evropi. Ono što ja mogu reći za te dvije utakmice jeste da ćemo odigrati što bolje. Probat ćemo se u ta tri treninga spremiti što bolje, ukoliko nam uvjeti budu zadovoljavali. Moramo napraviti neki sistem da znamo ko će igrati, da odigramo što bolje i pružimo dostojan otpor. Ni Hrvatskoj neće biti lako u Cazinu pred našim sjajnim navijačima u ove dvije utakmice moramo pružiti ono što najbolje možemo - kazao je Bašić.

U februaru Zmajice očekuje dvomeč protiv Grčke.

-  U ovom momentu smo kvalitetnija ekipa od njih. Možda ćemo imati šanse da se okupimo u EHF pauzi i da u tom dvomeču sa Grčkom napravimo dobar rezultat. Nadam se pobjedi. Ono što pravi problem našoj reprezentaciji to je otkazivanje, neodazivanje svih planiranih djevojaka koje su se našle na širem spisku. On nije konačan, neke su se igračice oprostile od aktivnog igranja, neke djevojke su bile povrijeđene. Ima tu djevojaka još iz naše lige. Malo mi je nelogično što neke djevojke zbog obaveza u školi i na fakultetu nedostupne. Mislim da bi ljudi u institucijama trebali da prepoznaju da je reprezentacija svetinja i da to tolerišu.

Želim da nekad u budućnosti imamo sve djevojke na okupljanju. Nedolazak pravi probleme svima koji planiraju nešto da urade, a to se dešavalo ne samo meni, nego i selektorima prije mene. Gledao sam da zovnem najkvalitetnije djevojke i iz naše lige - zaključio je Bašić.

Evropsko prvenstvo za rukometašice igrat će se naredne godine u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj od 28. novembra do 15. decembra. Na Evropsko prvenstvo plasirat će se po dvije najbolje plasirane iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.