open-navfaktor-logo
search
Stigla presuda
Aktivistica Aida Ćorović mora platiti više od 1.600 KM jer je jajima gađala mural zločincu Mladiću u Beogradu
Aktivistica Aida Ćorović koju je u novembru 2021. godine srbijanska policija privela jer je jajima gađala mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, sada mora platiti i kaznu 100.000 dinara (više od 1.600 KM) zbog tog čina jer joj stigla takva presuda.
03.10.2023. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Ćorović pred Prekršajnim sudom jer je gađala jajima Mladićev mural

- Ako je Srbija država, ja sam leteći tanjir i to je tako. Danas mi je stigla presuda (Prekršajnog suda u Beogradu) da sam, u ime naroda, kriva jer sam (zajedno sa Jelenom Jaćimović) jajima gadjala zidni prikaz osuđenom ratnom zločincu (ko je zaboravio - za genocid, dakle, najteži ratni zločin!!!) Ratku Mladiću, te na ime kazne, treba da platim 100 hiljadarki dinara - napisala je Ćorović na svome Facebook profilu i dodala:

- U ovoj kaznionici i kazamatu, jer je to Srbija postala za vrijeme vlasti Aleksandra Vučića, ubice, kriminalci, ratni zločinci, ološ svake vrste i ljudska bića koja više podsjećaju na pobješnjele zvijeri, imaju svu moguću zaštitu, dočim smo svi ostali, na margini.

Istakla je da je ona svoj put odavno trasirala.

VEZANI TEKST - Preko prekrečenog murala Ratka Mladića navijači Partizana ostavili poruku

- Nisam baš znala koliko će me skupo koštati, ali da mogu da se vratim unazad, uvijek bih izabrala isti scenarij. Meni je čast i ogromna moralna satisfakcija što sa tim polusvijetom ne hodam istom stranom ulice, što sam, bez obzira na cijenu, izabrala teži, ali bar ljudski put. Naravno, neće me njihovi pritisci obeshrabriti i uplašiti, znam da se oni više boje ljudi poput mene i mnogih od vas, nego što se mi bojimo njih - zaključila je Ćorović.

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom ljeta 2021, mjesec dana nakon što je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Mural je više puta uništavan i vraćan u prvobitno stanje, da bi u maju, nakon dva slučaja masovnih ubistava u Srbiji, ponovo bio prekrečen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.