open-navfaktor-logo
search
Očekuje se odmazda
Američki mediji: Izrael se priprema za potencijalni napad Irana već u petak ili subotu
AUTOR: Anadolija
12.04.2024. u 15:40
get url
text
Ali Khamenei još odmjerava politički rizik
Ali Khamenei još odmjerava politički rizik
Izrael se priprema za direktan napad Irana u roku od dva dana, međutim Teheran još nije donio konačnu odluku o napadu, objavio je američki "Wall Street Journal", citirajući neimenovani izvor.
List piše da se nakon napada Tel Aviva na zgradu iranskog konzulata u Damasku očekuje da će potencijalna odmazda Teherana biti direktno usmjerena na Izrael.
- Tel Aviv se sprema da Iran pokrene direktan napad na južni ili sjeverni Izrael već u petak ili subotu - rekao je izvor.
Drugi izvor, kojeg je navodno informisalo iransko rukovodstvo, izjavio je da, dok su rasprave o planovima napada u toku, konačna odluka nije donesena.
Iran će vjerovatno izvesti uzvratni napad unutar Izraela u narednih nekoliko dana, prema procjeni zasnovanoj na obavještajnim izvještajima američkog zvaničnika.
Savjetnik iranskog ajatolaha Alija Khameneija je također rekao da su "planovi za napad pred vrhovnim vođom i on još odmjerava politički rizik."
Tel Aviv je u stanju pripravnosti zbog straha od mogućeg iranskog napada na izraelske ciljeve nakon prijetnji Teherana da će uzvratiti na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.
U srijedu je američki državni sekretar Antony Blinken rekao izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu da će SAD "stati uz Izrael protiv bilo kakvih prijetnji Irana i njegovih zastupnika".
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je u srijedu da će Izrael "biti kažnjen" za napad na konzulat.
Najmanje 13 ljudi je ubijeno u napadu, uključujući sedam vojnih savjetnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), za koje su iranske vlasti okrivile svog glavnog rivala Izrael.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.