open-navfaktor-logo
search
Napetosti na Bliskom istoku
Američki dužnosnik: Iran će vjerovatno napasti Izrael, ali nas neće uvući u rat
Bijela kuća je ranije saopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom Istoku i da je SAD rekao Iranu da nisu uključeni u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog komandanta u Damasku
AUTOR: Faktor
12.04.2024. u 08:12
get url
text
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je kako će Izrael direktno odgovoriti
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je kako će Izrael direktno odgovoriti
Sjedinjenje Američke Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno veliki da uvuče Washington u rat, rekao je sinoć američki dužnosnik.
Bijela kuća je ranije saopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom Istoku i da je SAD rekao Iranu da nisu uključeni u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog komandanta u Damasku.
Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regiji.
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je jučer kako će Izrael direktno odgovoriti na svaki iranski napad.
- Direktni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana - rekao je Gallant američkom ministru odbrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavio njegov ured.
Iz Pentagona su kazali da su njih dvojica razgovarali o "čvrstoj" predanosti SAD-a sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.
- Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Joea Bidena izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, ministar Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku podršku u odbrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno prijetio - saopćio je Pentagon.
Dodano je da je posjeta Izraelu vrhovnog američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela "Erika" Kurille pomaknuta kako bi se mogao sastati sa izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o "trenutnim sigurnosnim prijetnjama".
Kurilla posljednjih mjeseci redovno putuje u Izrael.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.