open-navfaktor-logo
search
Usvojena deklaracija
Borell nakon sastanka Vučića i Kurtija: Stavovi o prirodi ZSO-a udaljeni, ali je važno nastaviti pregovore
U Briselu je večeras oko 21 sat završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije (EU), tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO).
02.05.2023. u 20:55
get url
text

Deklaracija o nestalim osobama bila je prva tačka dnevnog reda sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepom Borrellom, uz podršku specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vučić je nakon sastanka izjavio da je, kako je kazao, jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o ZSO-u.

- Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO-a, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida. To je bilo jasno od trenutka kada je predstavljan Nacrt statuta ZSO-a - rekao je Vučić.

Istakao je da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano.

Komentarišući situaciju poslije, kako je kazao, "sramnih izbora na sjeveru Kosova, EU je izašla sa svojim prijedlogom".

- Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju - rekao je Vučić te dodao:

- Nadam se da će u narednoj rundi biti reakcija nekih drugih koji bi mogli da utiču na promjenu takvih stavova, nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost - kazao je srbijanski predsjednik.

Vučić je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora.

- Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega. Ne želim da govorim u ime EU-a, razumjeli su u EU-u dovoljno. Upozoravao sam da će ovo da se dogodi od početka - rekao je Vučić.

Na kraju je ponovio da je pozitivna stvar današnjeg sastanka što se razgovaralo i što je usvojena Deklaracija o nestalim osobama.

Borrell je na odvojenoj konferenciji za novinare poslije sastanka istakao da je vrlo važno da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta o Zajednici općina sa srpskom većinom.

- Konačno smo to postigli, konačno su to postigli. Ovo je važno humanitarno pitanje. Mnoge porodice koje su patile dugo zaslužuju da saznaju sudbinu svojih voljenih. Konačno je došlo vrijeme da se zatvori ova bolna stranica. Ovo je važno poglavlje koje se privodi kraju nakon dugih razgovora - rekao je Borrell.

Istakao je da su strane poduzele važne, ali simbolične korake u kontekstu dogovora o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom.

- Danas je tim predstavnika sastavljen od kosovskih Srba konačno predstavio stranama prvi nacrt. Ovo nije konačni nacrt, ali imamo sada prvi nacrt statuta o Zajednici općina sa srpskom većinom. Predstavljanje ovog nacrta je važan dio sporazuma - kazao je Borrell.

Na kraju je izjavio da, kao što se očekivalo, stavovi dvije strane su udaljeni o prirodi Zajednice općina sa srpskom većinom.

- Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da će strane imati različita mišljenja. Iako se ne slažu oko ovog, oni su se složili da počnu pregovore o budućnosti Zajednice općina u bliskoj budućnosti. Želim pozvati obje stane da uđu u ovaj proces konstruktivno i da budu spremni da postignu kompromise. Mi ćemo pomoći u procesu kako bi se postigao konačni dogovor, počevši od nacrta koji je predstavljen danas - rekao je Borrell na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.