open-navfaktor-logo
search
U Podgorici 1999
Budući premijer Crne Gore: Krivokapić na četničkoj svetkovini ispod Karadžićeve slike, a i zapjevalo se uz gusle
Podgorica, 1999. godine, periferija grada, kuća Milete Pavićevića, nekadašnjega taksiste i četničkoga vojvode.
20.09.2020. u 20:52
get url
text

Dočekuje se Nikola Kavaja, bivši oficir JNA, osuđeni dezerter, potom emigrant, član četničke organizacije SOPO, a 1978. otmičar američkoga putničkoga aviona – osuđen u SAD zbog terorizma i drugih krivičnih djela na 65 godina zatvora, pušten na slobodu 1997. godine.

Na video snimku, koji već oko deceniju kruži na raznim internet društvenim mrežama, raspoznaje se da je u Kavajinoj pratnji Vladimir Božović, sada ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori.

Uz dobrodošlicu i zdravice, sluša se tada nezvanična srpska himna Bože pravde, drže se četnički govori i leleče nad srpstvom i Srbijom; zapjevao je i guslar.

Raspoznaju se likovi i drugih prisutnih: protojerej-stavrofor SPC Milun Femić; protojerej SPC Branko Tapušković, Novica Đurić, sada dopisnik srpskoga lista Politika, Jovan Dujović (pokojni), nekadašnji novinar Pobjede; Ilija Darmanović, advokat i nekadašnji poslanik Srpske radikalne stranke; Rajo Vojinović, guslar i novinar Amfilohijeve Svetigore; Aleksandar Stamatović, historičar i nekad član Srpskog četničkog pokreta, Milutin Mićović, brat Jovana Mićovića - episkopa Joanikija, Goran Bjelanović, novinar...

No, jedan lik na ovoj četničkoj svetkovini, čije je prisustvo takođe zabilježeno okom kamere, tada je za širu javnost anonimni vanredni profesor Univerziteta Crne Gore. A danas općepoznati nosilac liste ZBCG i kandidat za predsjednika Vlade Crne Gore – Zdravko Krivokapić!

Vojvoda Pavićević i Kavaja se srdačno rukuju iznad glave Krivokapića. Riječ uzima pop Tapušković, dok pored njega, a ispod slike Radovana Karadžića - u to vrijeme bjegunca optuženoga za ratne zločine - sa blaženim izrazom sjedi upravo sadašnji kandidat za crnogorskoga premijera- Zdravko Krivokapić.

Pop Tapušković se obraća vojvodama Kavaji i Pavićeviću.

- Draga braćo i sestre, htio bih, ova moja malenkost, da pozdravi srpskoga vojvodu Nikolu Kavaju. I domaćina večeras Miletu Pavićevića, jer mi je učinio veliku čast da budem u društvu sa Nikolom Kavajom. Čovjekom od koga bi ova moja mlada generacija imala štošta da nauči. Kad već nijesam imao prilike da naučim od đeda, koga su zlotvori komunisti ubili 1944. godine, bio je komandir cerovičke čete u bataljonu Vuka Bećkovića, Matijinog oca. Dakle, od čovjeka od koga je ova moja generacija mogla štošta naučiti kako treba srpstvo braniti.

Na kraju snimka, vidi se i čuje da je veselo društvo po četnički i zapjevalo, objavila je Antenam. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.