open-navfaktor-logo
search
Aktivistkinja iz Beograda
Ćorović: Presudom protiv mene Srbija demonstrira silu, pokazuje da joj se može da radi šta hoće
Aktivistkinja Aida Ćorović u utorak je dobila presudu Prekršajnog suda da je kriva zbog toga što je remetila javni red i mir kada je u novembru 2021. godine u Beogradu gađala jajima mural sa likom osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića.
05.10.2023. u 15:22
get url
text

VEZANI TEKST - Ćorović za Faktor: Režim mi sudi jer sam htjela ukloniti Mladićev mural, Srbija je u civilizacijskom bezdanu

Tom presudom nalaže joj se da plati kaznu od 100.000 dinara (više od 1.600 KM). Aida je bila gošća jučerašnjeg Dnevnika na TV Nova i objasnila je kako je ona razumjela ovu presudu.

– Nema tu šta mnogo da se kontemplira, razumije se vrlo jednostavno i jasno, država demonstrira silu, pokazuje da joj se može da radi šta hoće i da na ovaj način simbolično kažnjava mene i daje pokaznu vježbu kako će proći svako onaj, mislim na aktivistkinje i aktiviste, nezavisne novinare, građanke i građane koji se na bilo koji način drznu i usude da upiru prstom u neke važne teme. Mislim da je ključno važna tema za Srbiju i njen budući napredak suočavanje sa prošlošću, suočavanje sa devedestim godinama i sa ulogom koju je Srbija imala tih godina – rekla je Ćorović, prenosi Nova.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.