open-navfaktor-logo
search
(Među)stranački sastanak
Čović iz Zagreba: Da nije bilo HDZ-a Hrvatske i Plenkovića teško da bi bili ponosni na naše izborne rezultate
Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković učestvovao je na sastanku resorne koordinacije HDZ HR i HDZ BiH na kojem je istaknuta podrška hrvatskih stranaka, posebno HDZ-a BiH, što skorijem formiranju vlasti na svim nivoima u BiH, javlja Anadolija.
04.11.2022. u 18:46
get url
text

Nakon sastanka na kojem je učestvovalo 40-ak članova HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako se na sastanku, osim o najvažnijim političkim rješenjima, razgovaralo i o demografskim i socioekonomskim pitanjima, temama nauke, obrazovanja...

- Da nije bilo HDZ-a Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića, teško da bi bili ponosni na rezultate koje smo imali na općim izborima i zbog toga smo ponosni na pregovarački proces u posljednje dvije godine, posebno u zadnjoj godini, koji je dovršen na zadovoljstvo Hrvata u BiH kraju - izjavio je Čović i dodao:

- Do kraja godine cilj nam je uspostaviti izvršnu vlast na svim nivoima, te definirati i budžet. Inicijativa će biti da ustanovimo načela funkcionirana vlasti u Federaciji BiH, kazao je Čović, te kazao kako je uvjeren da će taj proces biti okončan unutar narednih 45 dana.

Čović je izrazio nadu da će veća zastupljenost Hrvata na svim nivoima vlasti u BiH ojačati saradnju Vlade RH i Vijeća ministara BiH, ali i saradnju na nižim nivoima vlasti u dvije države.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je HDZ BiH "stožerna stranka" koja podržava očuvanje ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH, približavanje Hrvatske i BiH, ali i ostvarenje kandidacijskog statusa BiH u Evropskoj uniji.

Uspješnim je ocijenio izborne rezultate stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH te naglasio važnost postignute internacionalizacije pitanja Hrvata u BiH.

- Dobili smo potvrdu da će se Hrvati u BiH snažno založiti za implementaciju izbornih rezultata i da ćemo uskoro imati novu vladu i Vijeće ministara BiH - poručio je Grlić Radman.

Najavio je kako će Hrvatska vlada raditi na realizaciji zajedničke sjednice dvije vlade.

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska nudi snažnu potvrdu kandidacijskom statusu za EU članstvo BiH, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio bonske ovlasti koje je Hrvatska vlada pozdravila i koje su, ocijenio je, išle u smjeru deblokade i sprečavanja kolapsa federalnog Ustavnog suda, BiH i ravnopravnoj podjeli vlasti.

Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine održavaju koordinacijske sastanke u posljednjih šest godina na kojima se dogovara o svim aspektima života Hrvata u BiH.

Na sastanku su učestvovali i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.