open-navfaktor-logo
search
Služenje kazne
Danska ima prenatrpane zatvore, dat će 210 miliona eura Kosovu za rješavanje ovog problema
Danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na Kosovu
AUTOR: Associated Press
24.05.2024. u 07:44
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Parlament Kosova odobrio je prijedlog zakona o iznajmljivanju dijela zatvorskog prostora Danskoj. Ova odluka je donesena je nakon što je postignut sporazum o pružanju pomoći skandinavskoj zemlji koja se suočava s prenatrpanim zatvorskim sistemom.
Prema sporazumu potpisanom prije dvije godine, danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na Kosovu. Sporazum se ne odnosi na danske državljane, zatvorenike osuđene zbog terorizma ili ratnih zločina te na mentalno bolesne zatvorenike.
Kosovski zastupnici podržali su zakon sa 86 glasova, dok je sedam zastupnika bilo protiv, piše Associated Press. U zakonu stoji da će Danska na desetogodišnje korištenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilanu, južno od Prištine. Zakon još treba potpisati predsjednica Kosova.
Još se ne zna kada će Danska, koja je Kosovu pristala platiti 210 miliona eura za korištenje zatvorskog prostora, početi slati osuđenike na Kosovo. Sporazum predviđa da osuđenici upućeni na Kosovo služe kaznu pod istim uvjetima kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obavezama Danske.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.