open-navfaktor-logo
search
Štit 2022
Dodik nakon smotre u Batajnci: Vojska Srbije može da brani Srbiju i naš narod
Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022", koji se u subotu održao na vojnom aerodromu u Batajnici predstavljen je PVO sistem FK-3 koji je nedavno stigao iz Kine, a smotri je uz predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.  
30.04.2022. u 14:56
get url
text

U obraćanju novinarima poslije prikaza dijela sposobnosti Vojske Srbije (VS) na batajničkom aerodromu, Dodik je ocijenio da je današnji prikaz na aerodromu u Batajnici "praktični dokaz napretka opremanja i gotovosti VS". 

- U odnosu na razdoblje od prije osam ili deset godina, danas imamo sasvim novi, nemjerljiv napredak koji pokazuje da VS može uspješno da brani Srbiju i naš narod, da je faktor odvraćanja od bilo kakve pomisli da Srbija može ponovno da bude gađana - rekao je Dodik. 

Dodao je da ovaj prikaz sposobnosti VS "puni srce svim Srbima, gdje god da žive". 

Da je prethodnih godina ostvaren ogroman napredak u opremanju Vojske Srbije (VS) ocijenio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ponosan sam na VS, na našu Srbiju. Ovdje smo bili 2013. na prvom aviomitingu kada nismo imali šta da podignemo u zrak, šta da pokažemo od sistema PVO - podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije je ovom prilikom najavio da najkasnije početkom naredne godine, očekuje dogovor s Francuskom o nabavci 12 novih lovačkih aviona Rafal. Također je rekao kako očekuje početak razgovora s Velikom Britanijom o eventualnoj nabavci 12 do 14 aviona Tajfun, javlja Beta.

Upitan koliko je koštala nabavka kineskog PVO sistema FK-3, Vučić je kazao da je cijena bila "veoma, veoma povoljna", ali nije precizirao iznos. 

Dodao je da sistem FK-3 ne može nikog drugog da ugrozi, ali da može da brani Srbiju i da djeluje "veoma odvraćajuće" prema svakom potencijalnom agresoru. 

VEZANI TEKST - Dodik s Vučićem na prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije

- Srbija je čuvar mira i stabilnosti, ali nikad više neće dozvoliti da bude kanta ili džak za udaranje kao do prije nekoliko godina - poručio je Vučić.

U prikazu na aerodromu u Batajnici učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

U statičkom dijelu prikaza učestvovalo je više od 300 borbenih sredstava dok su u dinamičkom učestvovali avioni MiG-29, Orao, G-4 Super Galeb i Lasta kao i helikopteri Mi-17, Mi-35 i H-145.

Javnosti su prvi put prikazani kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3 kao i modernizirana bespilotna letjelica Pegaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.