open-navfaktor-logo
search
Posrednički napori
Egipat i Katar dobili Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre u Gazi
Egipat i Katar potvrđuju da će se njihovi zajednički posrednički napori sa Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti dok se ne postigne sporazum
AUTOR: Anadolija
11.06.2024. u 22:43
get url
text
Egipat i Katar dobili su odgovor od Hamasa i palestinskih grupa na prijedlog o prekidu vatre i zamjeni zarobljenika, saopćilo je u utorak egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Anadolija.
U saopćenju ministarstva se navodi da će posrednici proučiti odgovor i koordinirati s relevantnim stranama u vezi s narednim koracima.
- Egipat i Katar potvrđuju da će se njihovi zajednički posrednički napori sa Sjedinjenim Američkim Državama nastaviti dok se ne postigne sporazum - dodaje se.
Palestinski pokret Hamas i Islamski džihad izrazili su u zajedničkoj izjavi "spremnost da se pozitivno angažuju" na postizanju dogovora o okončanju rata u Gazi.
Hamas i Islamski džihad navode da je zajednička delegacija oba pokreta dostavila odgovor palestinskih frakcija otpora katarskim zvaničnicima tokom sastanka s katarskim premijerom šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.
Odgovor je poslan i egipatskim vlastima, dodaje se u saopćenju.
- Odgovor daje prioritet interesima palestinskog naroda, naglašavajući potrebu za potpunim zaustavljanjem tekuće agresije na Gazu i povlačenjem izraelskih snaga iz cijelog pojasa Gaze - navodi se u saopćenju palestinskih pokreta.
Bijela kuća je saopćila da su i Sjedinjene Američke Države primile službeni odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre koji je javno iznio predsjednik Joe Biden te da ga procjenjuju.
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je "svakako korisno što imamo odgovor", navodeći da ga Bidenova administracija "željno čeka".
Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju koja podržava prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.
Prijedlog bi značio šestosedmičnu pauzu u borbama i oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, što bi omogućilo pregovore o trajnom prekidu vatre.
U prijedlogu o prekidu vatre u tri faze koji je najavio američki predsjednik Joe Biden i koji je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nisu navedeni jasni uvjeti za trajno zaustavljanje neprijateljstava, što dovodi do neizvjesnosti, budući da Izrael tek treba dati konačan odgovor.
Izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskih zvaničnika pokazuju protivljenje prijedlogu o prekidu vatre, dok odsustvo jasnih uvjeta za trajni prekid vatre i izraelski napadi doprinose neizvjesnosti.
Odbijanje Izraela da odustane od prekida vatre postavlja pitanja o tome kako se može postići potencijalni sporazum.
Netanyahu je također istakao da postoje "praznine" između onoga što je Izrael predložio i onoga što je ponudio američki predsjednik Joe Biden.
Iako je Hamas najavio da je spreman pregovarati s posrednicima o implementaciji rezolucije Vijeća sigurnosri UN-a, navodi da neće prihvatiti plan bez trajnog prekida vatre.
Prema nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, prijedlog za privremeni prekid vatre u Gazi sastoji se od tri faze.
Prva faza podrazumijeva hitni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i povrijeđenih zarobljenika; razmjenu palestinskih zarobljenika; povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi; povećanje humanitarne pomoći; rekonstrukcija osnovnih usluga; omogućavanje povratka palestinskih civila u njihove domove širom Gaze, uključujući sjever, uz međunarodnu podršku.
Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze.
U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.