open-navfaktor-logo
search
Gore otrovni plinovi
Eksplozija u fabrici u Sloveniji, ima mrtvih i povrijeđenih
Najmanje je deset ljudi povrijeđeno, a nezvanično ima i mrtvih u požaru i eksploziji u hemijskoj fabrici Melamin u Kočevju u Sloveniji.
12.05.2022. u 11:56
get url
text

Informacije su zasad oskudne, a policija je pozvala stanovnike da zatvore prozore i ne izlaze iz kuća i stanova jer se još ne zna šta tačno gori, a pretpostavka je da se radi i o otrovnim plinovima, javlja Hina.

Zatvorena je i glavna cesta kroz Kočevje prema Ljubljani, a na mjestu nesreće su policija, vatrogasci i vozila hitne pomoći. U fabrici je najprije odjeknula snažna eksplozija, na okolnim zgradama navodno su razbijeni prozori.

Prema prvim zvaničnim podacima uprave za zaštitu i spašavanje, povrijeđeno je više od 10 osoba, od kojih je jedna teško opečena, no broj bi po nezvaničnim podacima mogao biti i veći. Mediji javljaju da je najmanje jedna osoba poginula. 

Uz vatrogasne i  medicinske jedinice aktivirana je i ekološka laboratorija s mobilnom jedinicom, te helikopterska pomoć.

Jedan od mještana Kočevja izjavio je za lokalne medije da je do požara i eksplozije došlo u glavnom reaktoru tehnološkog procesa. Neki mediji navode nezvanično da je eksplodirao kotao na mjestu gdje se prerađuje smola.

Proizvodnja u fabrici je zaustavljena, a radnici poslani kući. Povrijeđeni se voze u KBC u Ljubljanu helikopterima, a aktiviran je i plan koji se pokreće u slučaju masovnih nesreća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.