open-navfaktor-logo
search
Napadnute raseljene osobe u Rafahu
Erdogan: Netanyahu se neće moći osloboditi prokletstva zbog ubijanja nedužnih, kao ni Hitler, Milošević, Karadžić
AUTOR: Anadolija
27.05.2024. u 14:14
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je u ponedjeljak Izrael zbog posljednjih napada na kamp u Rafahu u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni.
- Napad na Rafah u nedjelju koji je uslijedio nakon odluke Međunarodnog suda pravde, razotkrio je podmuklu i krvavu prirodu terorističke države - rekao je Erdogan u Istanbulu.
Turski predsjednik je također osudio izraelskog premijera, rekavši da "Netanyahu i njegova banda ubica pokušavaju produžiti politički vijek masakrima nad nedužnim ljudima, budući da ne mogu slomiti otpor Palestinaca."
- Netanyahu se neće moći osloboditi prokletstva zbog ubijanja nedužnih, kao ni (Adolf op.a.) Hitler, (Slobodan) Milošević, (Radovan) Karadžić, koje oponaša - rekao je Erdgoan.
Erdogan je također naglasio da će Turska učiniti "sve što je u njenoj moći da osigura da ti (izraelski op.a.) varvari budu izvedeni pred lice pravde za zločine koje su počinili".
Najmanje 35 ljudi je ubijeno, a deseci su povrijeđeni u nedjelju navečer u izraelskom napadu na kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni u Rafahu.
Napad se dogodio u blizini logističke baze UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, saopštio je Ured za medije u Gazi.
Izraelski avioni gađali su nekoliko šatora u toj oblasti, saopštio je Ured za medije, dodajući da su korištene rakete i bombe.
Ranije je Civilna zaštita Gaze saopćila da su nakon bombardovanja prevezli 50 ljudi, uključujući mrtve i povrijeđene. Pomenuto područje pruža utočište za najmanje 100.000 raseljenih ljudi, navodi se.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.