open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Svijet bi trebao zajedno stvoriti uravnoteženiji, pravedniji, inkluzivniji sistem
Erdogan je rekao da se globalni sistem mora redizajnirati sa svim svojim elementima u skladu s današnjom realnošću
AUTOR: Anadolija
24.05.2024. u 17:37
get url
text
 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da u svijetu ne postoji institucionalni mehanizam koji bi mogao zaštititi potlačene i zaustaviti tlačitelje, javlja Anadolija.
- Moramo raditi zajedno na stvaranju uravnoteženijeg, pravednijeg i inkluzivnijeg sistema - rekao je Erdogan na globalnom 1. Albaraka samitu u Istanbulu pod nazivom "Globalni izgledi za islamsku ekonomiju: osnove i potrebe".
Dvodnevni događaj, koji će se završiti u subotu, ugošćuje oko 1.500 ljudi, uključujući visoke zvaničnike iz Turkiye i inostranstva.
Erdogan je rekao da se globalni sistem mora redizajnirati sa svim svojim elementima u skladu s današnjom realnošću.
- Danas je nejednakost bogatstva dostigla najviši nivo u svijetu. Najbogatijih jedan posto na svijetu posjeduje skoro polovinu ukupnog globalnog bogatstva - rekao je Erdogan, te dodao: "Trenutno u svijetu ne postoji institucionalni mehanizam koji će zaštititi potlačene, zaustaviti tlačitelje i ugnjetavanje."
Erdogan je kazao da će na događaju biti riječi o mnogim temama, uključujući islamsku ekonomiju i njene moralne principe, islamske instrumente ulaganja, održivi rast, profitno orijentirana preduzeća i koncepte vakufa i zekata.
- Turska, koja je historijski služila kao komercijalni i humanitarni most između Istoka i Zapada, počela je da igra istu ulogu između finansijskih tržišta - rekao je turski predsjednik.
Istanbulski finansijski centar, koji je Turska otvorila prošle godine, postao je simbol napora i vizije zemlje, dodao je turski predsjednik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.