open-navfaktor-logo
search
Teška i tužna vremena
Erdoganova poruka saučešća povodom smrti Raisija: Turska će stajati uz Iran
AUTOR: Anadolija
20.05.2024. u 10:42
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku saučešća iranskom narodu povodom smrti predsjednika te zemlje Ebrahima Raisija, koji je stradao u helikopterskoj nesreći s još nekoliko iranskih zvaničnika.
- Molim se da se Svevišnji Bog smiluje mom dragom kolegi, mom bratu i predsjedniku Islamske Republike Iran gospodinu Ebrahimu Raisiju, za kojeg smo saznali da je nažalost izgubio život u helikopterskoj nesreći. Izražavam rahmet pred dušu iranskog ministra vanjskih poslova i drugih zvaničnika koji su izgubili živote u istom helikopteru - poručio je Erdogan.
Turski predsjednika izrazio je također saučešće, kako je kazao, prijateljskom i bratskom iranskom narodu i vladi, posebno vjerskom poglavaru Islamske Republike Iran gospodinu Aliju Khameneiju.
- Kao kolega koji je lično svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tokom svog vremena na dužnosti, sjećam se poštovanog Raisija s poštovanjem i zahvalnošću. Kao Turska, mi ćemo biti uz našeg susjeda Iran u ovim teškim i tužnim vremenima, kao što smo to činili mnogo puta ranije - zaključio je Erdogan.
Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i voditelj molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollah Al-Hashem, navodno je jučer "tvrdo sletio" zbog vremenskih uvjeta dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da nema preživjelih u ovoj nesreći.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.