open-navfaktor-logo
search
Bagdad
Erdogan tokom susreta s Rashidom: Irak treba očistiti od svih oblika terorizma
AUTOR: Anadolija
22.04.2024. u 14:14
get url
text
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom susreta s iračkim predsjednikom Abdulom Latifom Rashidom istaknuo da Turska ima očekivanja od Iraka u kontekstu borbe protiv terorističke organizacije PKK te da Irak treba očistiti od svih oblika terorizma.
Erdogan je jutros doputovao u jednodnevnu posjetu Iraku, a u glavnom gradu Bagdadu sastao se s iračkim kolegom Abdulom Latifom Rashidom, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske.
Tokom sastanka, na kojem se razgovaralo o bilateralnim odnosima Turske i Iraka, napadima Izraela na Gazu, regionalnim i globalnim pitanjima i borbi protiv terorizma, Erdogan je kazao kako Turska ima očekivanja od Iraka u vezi s borbom protiv terorističke organizacije PKK te kako bi Irak trebao biti očišćen od svih oblika terorizma.
Navodeći da je za stabilnost Iraka važno da su odnosi između Bagdada i regionalne vlade sjevernog Iraka na dobrom putu i da Turkmeni dođu do pozicije koju zaslužuju, Erdogan je istaknuo da se nastavljaju napori da se zaustavi izraelsko ugnjetavanje u Gazi i da muslimanske zemlje moraju djelovati jedinstveno u ovom procesu.
Nakon sastanka očekuje se i zajednička konferencija za novinare.
Delegaciju koju predvodi Erdogan čine, između ostalih, ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, ministar odbrane Yasar Guler, ministar trgovine Omer Bolat, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar i šef Direkcije za komunikacije predsjednika Turske Fahrettin Altun.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.