open-navfaktor-logo
search
Podržao Lajčaka
Escobar: Vrijeme je da kosovska Vlada mijenja pristup unutar dijaloga Srbije i Kosova
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar kazao je kako je vrijeme da nakon propalih pregovora u Briselu kosovska Vlada, koja djeluje po načelu "uzmi ili ostavi" mijenja pristup unutar dijaloga Kosova i Srbije.
21.09.2023. u 11:43
get url
text

- Konkretno mislim na Vladu Kosova. Jasno im je što su njihove obaveze. I mislim da je izjava Josepa Borrella bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo ohrabrivati da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo tražiti da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova - kazao je Escobar koji boravi u New Yorku povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gdje se susreo s čelnicima država zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, rad na dijalogu između Kosova i Srbije se mora nastaviti jer nema alternative za regiju osim evropskih integracija.

Escobar je također istaknuo kako ne prihvata kritike na račun djelovanja posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Lajčak uživa puno povjerenje

Podsjetimo, premijer Kosova Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako postoji koordinacija između posebnog izaslanika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je Lajčak tokom posljednjeg susreta u Briselu zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa. 

- Lajčak uživa puno povjerenje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Poslije kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo podršku. Dakle, to je nešto s čime će on (Kurti) morati nositi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od milion i po stanovnika uvjeriti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promijeni taktiku - rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike.

No Escobar je također istaknuo kako bi Srbija trebala uvesti sankcije Rusiji jer ne bi trebala biti "kao stranac u evropskoj porodici".

- Reći ću kako smatramo da Srbija treba uvesti sankcije. Ona nema nikakvu zakonsku obavezu to učiniti i očigledno je da se radi o državi koja samostalno provodi vlastitu vanjsku politiku. Dakle, to je ono što smo dosljedno prenosili i ja ću to ponoviti - istaknuo je Escobar.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji a njen predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz evropskih zemalja.

Na Kosovu uhapšena tri Srbina zbog ratnog zločina

No na Kosovu su u srijedu uhapšena tri Srbina a Specijalno tužilaštvo Kosova je saopćilo da su uhapšeni zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te da im je određeno zadržavanje do 48 sati.

Nakon hapšenja osoba iz srpske zajednice na Kosovu Srpska lista, najveća stranka Srba u toj zemlji, te Ured za Kosovo u Vladi Srbije istaknuli su kako su to politički motivirana hapšenja.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u srijedu je kazao da je dobio nalog od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da pokrene proceduru za sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji na Kosovu.

VEZANI TEKST - Kurti: Lajčak radi protiv Kosova, koordinira sa Vučićem

Vučić je ranije najavljivao da će Srbija tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti (UN) zbog situacije na Kosovu kako bi zaštitio Srbe u toj zemlji.

Kosovo se u maju suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava Beograd. Problemi su izbili nakon što su kosovski gradonačelnici uz asistenciju na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.