open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Vučićem
Evropski komesar u Beogradu: Region Zapadnog Balkana može da raste kao cjelina
Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u Beogradu da Evropska unija želi više da se angažuje u regionu zapadnog Balkana, kako bi region djelovao jedinstveno jer samo tako može da napreduje.
08.10.2020. u 21:12
get url
text

Na konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, evropski komesar je kazao da obilazi region kako bi donio dobre vijesti. On je podržao ideju jedinstvenog regionalnog tržišta, odnosno "Mali Šengen", a predstavio je i dio ekonomsko-investicionog plana koji je vrijedan oko devet milijardi eura, koji su predviđeni grantovi i finansijske garancije za projekte koji bi trebali da stvore privredni rast.

- Na Zapadnom Balkanu vidimo uska grla, poput nedostatka infrastrukture, koja uzrokuje da nema trgovinskih ruta. One se moraju uspostaviti kako bi se otvorile mogućnosti kompanijama da investiraju i otvaraju nova radna mjesta - naveo je.

Prema njegovim riječima, sve investicije bi bile besmislene, ako četiri slobode ne funkcionišu kroz čitav region.

On je ohrabrio i buduću Vladu Srbije da ubrzaju proces reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

- Od suštinske je važnosti da se krene naprijed, imamo novi početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i cijeli proces pristupanja - dodao je.

Evropski komesar je kazao i da izvještaj Evropske komisije konstatuje da je bilo izvjesnog napretka, ali da mnogo toga još mora da se uradi.

- Ohrabrujemo Vladu koja će uskoro biti formirana i oslanjat će se na veliku većinu u parlamentu da sprovede reforme - rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je komesaru na naporima da unaprijedi pregovarački proces koji vodi Srbija prema punopravnom članstvu u EU.

On je rekao da je s evropskim komesarom razgovarao o budućnosti zemlje, ekonomskom i investicionom paketu, te izrazio zahvalnost na podršci koju će EU u narednih sedam godina, naročito od 2024. godine, pružiti i Srbiji i regionu.

- Mi smo zadovoljni i kada naše komšije dobijaju novac, to je dobro i za cijeli region i za saradnju naše zemlje. Veoma, veoma sam zadovoljan našim razgovorima i saradnjom s komesarom -  naveo je.

Kako je pojasnio, Srbija će dobiti oko osam milijardi eura u grantu i još 20 milijardi eura preko toga, a za zemlju je projekat od najvećeg značaja kompletna internet mreža za ruralna područja i kompjuteri u svim seoskim školama, čija je vrijednost oko 73 miliona eura.

On je izrazio nadu i da će poslije 2024. godine Srbija moći da računa i na izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, kao i izgradnju pruge za taj autoput.

Predsjednik Srbije je prihvatio i kritike koje se odnose na "korištenje funkcije predsjednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio".

- Nije ni važno, odgovarat ću na to kada za to dođe vrijeme. Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran i spreman da snosim svaku vrstu posljedice - kazao je Vučić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.