open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Evropski sud ponovo osudio Hrvatsku zbog postupanja prema migrantima, odgovorni šute
Trojica migranata su poginula dok je četvrti preživio uz opekotine nakon što je izbio požar u neadekvatnoj prostoriji za pritvor migranata u Stanici granične policije Bajakovo u Hrvatskoj, o čemu se očitovao Evropski sud za ljudska prava.
31.01.2023. u 12:18
get url
text

Centar za mirovne studije (CMS) u dvorani Kuće ljudskih prava, održao je konferenciju za medije pod nazivom "Dvije sedmice šutnje odgovornih" povodom presude Evropskog suda za ljudska prava kojom je potvrđeno kako je Hrvatska prekršila ljudska prava izbjeglica i migranata koje je držala u pritvoru.

Evropski sud za ljudska prava u slučaju Daraibou protiv Hrvatske potvrdio je 17. januara 2023. godine kako je Hrvatska prekršila pravo na život mladića koji su se nalazili u prostorijama granične policije Bajakovo, te da nije izvršena učinkovita istraga.

Trojica mladića poginula su u proljeće 2015. godine nakon izbijanja požara dok su bili u policijskom pritvoru, a preživjeli, Abdeljalil Daraibou iz Maroka, zadobio je teške povrede te jedva izvukao živu glavu iz Stanice granične policije Bajakovo.

- Evropski sud za ljudska prava je također potvrdio i proceduralnu povredu prava na život. Time je presudom po drugi put potvrdio ono na što CMS godinama upozorava: istrage o krivičnim djelima počinjenim prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sistematičnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata - izjavila je Antonia Pindulić iz CMS-a.

Pindulić je upozorila kako se hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović dvije sedmice od izricanja presude nisu javno očitovali.

- Radi se o ljudima koji bi danas bili živi i o Abdeljalilu koji bi danas bio zdrav mlad čovjek da su hrvatske vlasti zaštitile njihove živote i sigurnost. Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Evropskog suda za ljudska prava, hiljada svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sistemski problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani. To je priznanje prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sistemskom rješavanju sistemskih problema. Kada će Vlada preuzeti odgovornost za smrti i utvrđena kršenja prava izbjeglica i drugih migranata - upitala je Pindulić.

Izbjeglice i migranti se nakon prelaska hrvatske granice smještaju u garaže, u prostorije bez adekvatnih uvjeta za detenciju, upozorava CMS.

Abdeljalil Daraibou je 2018. deportiran u Maroko uz zabranu ulaska u Hrvatsku na pet godina jer je procijenjeno da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, čime mu je onemogućeno pravo na traženje obeštećenja u Hrvatskoj, navela je Lidija Horvat, Daraibouova advokatica.

Advokatica Horvat je istaknula kako je istraga slučaja tri smrti i teškog povređivanja jednog migranta provedena od hrvatskih vlasti rezultirala smanjenjem plaće za 10 posto jednog policijskog službenika zbog propusta u nadzoru smještenih migranata, dok je drugi službenik oslobođen.

Nad tijelima trojice poginulih migranata izvršena je obdukcija, no procesi još nisu pokrenuti.

Nakon slučaja Houssini, u kojem je na šinama poginula djevojčica Madina, riječ je o drugom procesu u kojem je Hrvatska proglašena krivom zbog postupanja prema migrantima i izbjeglicama pred Evropskim sudom za ljudska prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.