open-navfaktor-logo
search
Odbio zahtjev
General Stipetić: Tuđman je htio da se prerušim u ženu
Prije formalnog susreta bilo je nekih naznaka da želi sa mnom razgovarati, ali da je opasno da se pojavljujem u uniformi JNA, rekao je Stipetić
17.09.2019. u 08:59
get url
text

Dana 8. augusta 1995. godine kod Topuskog, pomoćniku načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, komandant 21. korpusa Srpske vojske Krajine. Predajom korpusa koji je brojao oko 5.000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja. Skoro četvrt stoljeća poslije, od subote 14. septembra, centralni gradski trg u Stipetićevom rodnom Ogulinu zove se Trg Petra Stipetića.

Nije tajna da čovjek koji je u Oluji komandovao sektorom Sjever i tek zahvaljujući tome što su usred operacije njega pozvali Hrvatska vojska tu je slomila neprijateljske linije, nikada nije bio omiljen kod dijela kolega u Hrvatskoj vojsci.

Zbog prošlosti u JNA, naravno, bez obzira na to što je iz JNA prešao u odbranu Hrvatske prvom prilikom i što bez znanja takvo vojnički školovanih, iskusnih ljudi, usto s potpunim znanjem o snazi i slabim tačkama JNA, Hrvatska ne bi imala praktično nikakve šanse za odbraniti se. On je bio taj koji je 1991. vodio prvu oslobodilačku akciju HV-a u zapadnoj Slavoniji, za njega se znalo da je na ratištu užasno opasan, ali do kraja častan neprijatelj, a da je među svojima beskrajno pošten čovjek koji drži svoju riječ, koji čak i udarce prima kao "general i džentlmen", kako je svoj dokumentarac o njemu nazvao novinar Hrvoje Zovko.

Nakon Domovinskog rata nije se obogatio, nije stekao nikakvu novu nekretninu, o njemu niste čitali da je ikome prijetio, kamoli da je koga pretukao, da se protiv njega vodi istraga, da se oko njega pletu afere. Kao penzioner nastavio je živjeti u svom starom stanu u neboderu i do kraja je ostao general i džentlmen, ono što mnogi oko njega nisu bili. Posebno s neprijateljske, ali i s njegove, hrvatske strane. Petar Stipetić umro je 14. marta 2018, a povodom imenovanja trga u Ogulinu po njemu, što je u hrvatskoj stvarnosti puno više od pukog čina zahvalnosti lokalnog gradića zaslužnom pokojnom građaninu, Express.hr je ponovo objavio intervju s njim iz 2010, izvorno objavljen povodom godišnjice Oluje.

Je li istina da je Tuđman tražio da se preodijevate u ženu kad ste išli k njemu, bilo je jedno od pitanja postavljeno Stipetiću. 

-Prije formalnog susreta bilo je nekih naznaka da želi sa mnom razgovarati, ali da je opasno da se pojavljujem u uniformi JNA. Predložio je da se preodjenem u žensku odjeću. To je za mene bilo neprihvatljivo i odbio sam. Poručio sam mu da, ako me zove predsjednik moje države, doći ću mu na razgovor u generalskoj uniformi, a ne preodjeven u neku ženskicu - kazao je Stipetić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.