open-navfaktor-logo
search
Britanski list
Guardian: Milanović je uskladio svoju politiku sa Orbanom i Dodikom
Britanski list The Guardian piše o predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću nakon što je kritizirao zapadne zemlje zbog snabdijevanja Ukrajine teškim tenkovima i drugim oružjem te poručio da Krim "više nikada neće biti dio Ukrajine".
30.01.2023. u 21:33
get url
text

Milanović je u razgovoru s novinarima u Zagrebu, kako piše Guardian, rekao da je protiv slanja bilo kakvog oružja u Ukrajinu te da snabdijevanje Ukrajine oružjem samo produžuje rat.

Zapadna vojna podrška Ukrajini je "duboko nemoralna jer nema rješenja (za rat)", rekao je on, dodajući da bi dolazak njemačkih tenkova u Ukrajinu samo poslužio za približavanje Rusije Kini.

Govoreći o Krimu, poluostrvu Crnog mora koje je Rusija zauzela i anektirala 2014. godine, rekao je:

- Jasno je da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.

Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je prvobitno izabran 2019. kao lijevo orijentisani liberalni kandidat, a svoju politiku je uskladio sa politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika.

Iako je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, Milanović je formalno vrhovni komandant oružanih snaga.

Posljednjih mjeseci otvoreno se protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU zahvaćenoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.