open-navfaktor-logo
search
Kazne za poruke slobode
Harvard uskratio diplome nekim studentima koji su pokazali solidarnost sa Gazom
Administracija Harvarda saopćila je da neće uručiti diplome za 13 studenata koji su učestvovali u propalestinskim demonstracijama
26.05.2024. u 16:01
get url
text
Shruthi Kumar iskritikovala netoleranciju prema slobodi govora
Shruthi Kumar iskritikovala netoleranciju prema slobodi govora
FOTO: Screenshot/X
Shruthi Kumar, koja je diplomirala na Univerzitetu Harvard, izrazila je duboko razočarenje odnosom administracije univerziteta, koja je uskratila diplome nekim studentima koji su pokazali solidarnost sa Gazom.
Govoreći na univerzitetskoj ceremoniji dodjele diploma, Kumar se nije držala teksta koji je dobila i kritikovala je stav univerzitetske uprave o Gazi.
Kumar, koji je porijeklom iz Južne Azije, napomenula je da su njihove poruke slobode izražavanja i solidarnosti sa Gazom kažnjene neposredno prije diplomiranja.
- Duboko sam razočarana netolerancijom prema slobodi govora i pravu na građansku neposlušnost u kampusu - kazala je Kumar.
U svom originalnom govoru, koji je nazvan "Moć neznanja", Kumar je rekla: "Sada smo u trenutku intenzivne podjele i neslaganja u našoj zajednici oko događaja u Gazi. Vidim bol, neizvjesnost i nemir širom kampusa. Upravo sada, u ovakvom trenutku, moć "neznanja" postaje kritična."
Istakla je da "možda ne znaju kako je biti etnički meta".
- Možda ne znamo kako je suočiti se licem u lice s nasiljem i smrću. Ali, ne moramo znati. Solidarnost ne zavisi od onoga što znamo, jer "neznanje" je etički stav. To stvara prostor za empatiju, solidarnost i spremnost da slušamo - rekla je ona.
Harvard je bio među mnogim univerzitetima koji su svjedočili propalestinskim demonstracijama.
Propalestinski studenti koji su postavili kamp u kampusu Univerziteta Harvard u američkoj državi Massachusetts kao odgovor na izraelske napade nastavili su sa akcijama solidarnosti sa Gazom više od tri sedmice.
Harvardska administracija suspendovala je najmanje 20 studenata koji su podržavali kamp solidarnosti u Gazi, a više od 60 studenata je disciplinski kažnjeno.
Administracija Harvarda saopćila je da neće uručiti diplome za 13 studenata koji su učestvovali u propalestinskim demonstracijama.
Više od 35.900 Palestinaca je ubijeno u Gazi, velika većina žena i djece, a više od 80.600 je ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.
Više od sedam mjeseci nakon sukoba, golemi dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.