open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Herceg Novi: Otkrivene spomen-ploče Zuki Džumhuru i kralju Tvrtku I Kotromaniću
U Herceg Novom, gradu na crnogorskom primorju, danas je otkrivena spomen-ploča čuvenom putopiscu, slikaru i karikaturisti Zulfikaru Zuku Džumhuru, a postavljena je i obnovljena ploča bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.
15.12.2020. u 13:48
get url
text

Predsjednik Općine Herceg Novi Stevan Katić i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić otkrili su spomen-ploču Džumhuru blizu gradske kafane "Hercegovina", u kojoj je poznati putopisac najviše volio da sjedi tokom boravka u tom primorskom gradu.   

Katić je rekao da je Džumhur jedan od simbola grada i umjetnik koji nije krio ljubav prema ljepotama Boke Kotorske.

- Kada je svojevremeno prisustvovao otkrivanju spomen ploče Aleksi Šantiću, Zuko je rekao da je lijepo što će građani moći da budu u društvu pjesnika. Naši građani će sada moći da prođu pored Zuke - kazao je Katić.  

Spomen-ploča podignuta je nakon što je grupa hercegnovskih intelektualaca, književnika, slikara i novinara 2014. godine tražila da se grad oduži poznatom slikaru. Oni su tada istakli da bi se time afirmisao grad kojeg je, kako tvrde, Džumhur neizmjerno volio.

Džumhur je rođen u Konjicu 24. septembra 1920. godine. a osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a višu gimanziju u Sarajevu 1939. godine. Na likovnoj akademiji u Beogradu diplomirao je u klasi Petra Dobrovića, a kao karikaturista bio je saradnik "Ježa", "Borbe", "Politike", "Oslobođenja", "NIN-a" i revije "Danas". Široj publici je ostao upamćen kao autor i voditelj emisije sarajevske televizije "Hodoljublja", kao i pisac putopisa "Nekrolog jednoj čaršiji" i "Pisma iz Azije". Džumhur je jedan dio života proveo u Herceg Novom, a u tom gradu u Boki Kotorskoj preminuo je 27. novembra 1989. godine.  

Predstavnici Općine Herceg Novi i ambasade BiH su danas otkrili i spomen-ploču Tvrtku I Kotromaniću. Spomen-ploča je postavljena 1982. godine, kao poklon vajara Adnana Hodžića povodom 600 godina od osnivanja Herceg Novog. Tvrtko je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan. 

Sadašnji naziv Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro 1466. godine. Ploča se sredinom 2018. godine odlomila i pala, a sada, nakon nešto više od dvije godine, je postavljena obnovljena teška oko 300 kilograma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.