open-navfaktor-logo
search
Libanska grupa
Hezbollah izveo napad dronovima na vojni komandni centar na sjeveru Izraela
Hezbollah je naveo da je gađao štab vojne brigade Golani s nekoliko dronova, što je rezultiralo direktnim pogotkom
AUTOR: Anadolija
23.04.2024. u 22:56
get url
text
Libanska grupa Hezbollah saopćila je da je izvela napad dronovima na vojni komandni centar u Acreu na sjeveru Izraela.
Hezbollah je naveo da je gađao štab vojne brigade Golani s nekoliko dronova, što je rezultiralo direktnim pogotkom.
Kako se navodi, napad dronovima bio je odgovor na izraelski napad na grad Aadloun u južnom Libanu i smrt dvojice pripadnika Hezbollaha.
Izraelska vojska je saopćila da je oborila tri drona iznad mora u oblasti Acre i Nahariye gdje su se oglasile i sirene.
Snimci koje su objavili izraelski mediji prikazuju Izraelce u stanju panike dok sistemi protivzračne odbrane presreću dronove koje je lansirao Hezbollah.
Izraelska vojska saopćila je da je pokrenula niz zračnih napada na lokacije Hezbollaha u južnom Libanu kao odgovor na napad dronovima.
Još nema izvještaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.
Napetosti su eskalirale duž granice Libana s Izraelom otkako je izraelska vojska pokrenula smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.
Kako je objavila izraelska vojska, od 7. oktobra kada je izraelska vojska pokrenula napade na Pojas Gaze, poginulo je 605 izraelskih vojnika, od kojih 261 tokom kopnene invazije.
Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.183.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.